ХРТ: Хрватска покреће спор против Словеније због жилет-жице

Хрватска ће покренути спор против Словеније пред Европском комисијом због постављања жилет-жице и ограде на граници због угрожавања миграције дивљачи, најавио је министар унутрашњих послова Ранко Остојић, јавља ХРТ.

Министарка спољних послова Весна Пусић послала је писмо потпредседнику Европске комисије Франсу Тимермансу и упозорила га да је ограда од жилет-жице непремостива препрека миграцији дивљих природних врста и дивљачи у једном од најочуванијих делова Европе.

Пусићева је истакла да се словеначким активностима на подручју Горског Котара и Истре очигледно крши Директива о очувању природних станишта дивље фауне и флоре и директно противречи циљевима заштите околине у оквиру еколошке мреже Натура 2000.

Хрватска верује да ће ЕК поступити у складу са својим обавезама "чувара уговора" и предузети хитне мере којима би се осигурало делотворно спровођење заштите природе у ЕУ, стоји у писму председнику ЕК.

Подсећа се да је последњих седмица Словенија неколико пута повредила хрватску територију и билатерални Споразум о пограничном саобраћају и сарадњи.

На више места подигла је ограду од жилет-жице на хрватској територији и поставила препреке на заједнички утврђеним малограничним прелазима којима се вековима користи локално становништво.

Избегавајући инциденте Хрватска је Словенији упутила пет дипломатских нота у пет седмица.

Упркос томе што су неки од највиших словеначких званичника тврдили да ће се на тим подручјима примењивати друге мере контроле границе, то се није обистинило, наводи Пусићева.

Министар заштите животне средине Михаел Змајловић писао је европском поверенику за животну средину, поморство и рибарство Карменуу Вели да је очигледно да Словенија крши Директиву о стаништима и негативно утиче на целовитост подручја Натуре 2000.

Затражио је да се испита законитост постављања жилет-жице, која спречава слободно кретање дивљих животиња и пресеца им миграционе коридоре.

Најугроженије су управо заштићене врсте – вук, рис и медвед.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи