Ђукановић: Одлука о НАТО-у у парламенту, не на референдуму

Одлука о прикључењу Црне Горе НАТО-у биће донета у Скупштини, а не на референдуму, поручио је премијер Мило Ђукановић. Истакао је да су од свих чланица НАТО-а, само Словенија и Мађарска организовале референдум где је донета одлука о уласку у тај савез, додавши да не постоји правна обавеза за расписивање референдума.

Ђукановић је одговарајући на питања посланика рекао да Устав Црне Горе не прописује организовање референдума о уласку у НАТО савез, те да парламент апсолутно има мандат да донесе одлуку о томе.

Посланица опозиционог Демократског фронта Јелисава Калезић је премијера питала да ли ће предложити референдум на коме би се грађани изјаснили о приступању НАТО-у, а он јој је одговорио да прикључењем НАТО-у "Црна Гора не губи суверенитет нити губи права".

Питање приступања међународним организацијама је, подсећа премијер, у надлежности Скупштине, која репрезентује вољу грађана.

"Скоро две трећине посланика подржава улазак у Северноатлантски савез. Верујем да ће у новом сазиву Скупштине та подршка бити још израженија", додао је председник владе.

Ђукановић је подсетио да су од свих чланица НАТО-а, само Словенија и Мађарска организовале референдум где је донета одлука о уласку у тај савез.

"Словенија је интересантна јер је расписала референдум за улазак у ЕУ и НАТО, а Мађарској је то била уставна обавеза. Имајући политичку праксу у осталим државама, не постоји правна обавеза за организовање референдума за улазак у Алијансу", рекао је Ђукановић.

Ово питање, сматра Ђукановић, потенцирају и политизују они који из разних разлога желе да сакрију свој став пред домаћом и страном јавношћу.

Верује да ће се о НАТО-у детаљно разговарати у сусрет парламентарним изборима "јер ћемо на њима имати и одговор на ово питање".

"Уверен сам да као одговорни политички људи треба да преузмемо одговорност за одлуке које доносимо. Није случајно што је надлежност за ову одлуку дата парламенту. Не ценим довољно људе који желе да се баве политиком, а када се доносе важне одлуке желе да се заклоне иза референдумске одлуке", поручио је Ђукановић, пренели су подгорички медији.

ДПС: Сваки нови протест против НАТО-а нови дебакл опозиције 

Црногорска владајућа Демократска партија социјалиста оценила је да је протест дела опозиције против чланства Црне Горе у НАТО-у, одржан у прошлу суботу, био још један "дебакл" тог савеза, који од краја септембра тражи смену власти и формирање прелазне владе. 

Демократска партија социјалиста (ДПС) је у саопштењу навела да су учесници суботњег анти-НАТО протеста политички "пенили" о Косову, Србији и Русији, уз помоћ бившег премијера Савезне Републике Југославије Момира Булатовића, "који је на свој начин пласирао гнусне неистине".

Према оцени ДПС-а, део опозиције који је у Црној Гори на анти-НАТО протесту клицао Русији, требало је, заправо, да забрине што је у исто време у Москви ухапшено "на десетине" руских опозиционара који су демонстрирали против власти у Русији.

"После суботњег анти-НАТО протеста у Подгорици, грађани Црне Горе, сви људи којима је стало до добра своје породице и своје државе, још су уверенији у избор евроатлантског црногорског пута. Сигурно је да ће још више знати да цене значај позива нашој земљи за чланство у НАТО-у", наводи се у саопштењу ДПС-а.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи