Сијарто: Политика ЕУ у 2015. години – ритуално самоубиство

Током протекле године постало је јасно да Европа није у стању да пружи прави одговор на изазове са којима се суочава, јер је њена политика била "политика ритуалног самоубиства", сматра шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.

У годишњем обраћању пред одбором за спољне послове мађарског парламента, Сијарто је оценио да је политика Европе током године била је "пријатна оку, али штетна", угрожавајући безбедност и будућност континента.

Европа се тренутно суочава са пет изазова – нестабилношћу на истоку, незабележеним нивоом нестабилности на југу, што је покренуло "огроман миграциони талас", константном претњом од тероризма, недостатком напретка у гарантовању енергетске безбедности и сталним економским изазовима, навео је Сијарто.

Шеф мађарске дипломатије је рекао да је Европа недавно изгубила много на пољу глобалне економије, као и да институције Европске уније блокирају даље проширење, иако неколико држава, укључујући Мађарску, сматра да је то начин за јачање европске заједнице, пренела је МТИ.

Политика ЕУ, која је у највећој мери лицемерна и самопоражавајућа, односи се на питања миграције и тероризам, а решења која се за та два питања нуде јесу "незаконита, неспроводива и нису од помоћи", рекао је Сијарто.

Према његовим речима, бесмислено је полемисати да ли прилив миграната у Европу повећава претњу од тероризма, када европски званичници не знају ко су мигранти и са којим циљем долазе у Европу.

Сијарто је истакао да сви мигранти нису терористи, али да је миграциони талас пружио терористичким организацијама могућност да уђу у ЕУ.

"Лицемерна политика" ЕУ учинила ју је беспомоћном, поручио је Сијарто и додао да Европа мора да заштити своје спољне границе, као и да све државе треба да имају право да одлуче да ли желе да прихвате друге заједнице.

Мађарска се недавно суочила са незаслуженим критикама, пошто се успешно одбранила, што ће наставити да чини и у будућности, нагласио је Сијарто.

Према његовим речима, постало је јасно да је Мађарска понудила право решење за мигрантску кризу и да Европа треба да следи њен пример.

"Спољна политика Мађарске треба да буде усмерена на помагање држави да спроводи своје интересе, пошто изазови са којима се Европа суочава највероватније остају", рекао је Сијарто.

Сијарто се, такође, осврнуо и на ситуацију у Украјини, за коју указује да се није поправила током протеклих месеци, као и да су санкције које је ЕУ увела Русији биле штетне по Русију, Украјину и саму ЕУ, а да нису довеле до поштовања споразума из Минска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи