Пуповац потпредседник у Милановићевој влади?

У дану консултација председнице Колинде Грабар Китаровић са шефовима парламентарних странака о мандатару, у јавности је процурила информација да ће коалиција окупљена око СДП-а Зорана Милановића Мосту независних листа понудити место председника Хрватског сабора, а Милораду Пуповцу потпредседничку позицију у хрватској влади. Срби у Хрватској подељени на консултацијама са председницом Хрватске.

Портал Дневно.хр објавио је да је Милановић потпредседнику СДСС-а Милораду Пуповцу, кога, како се наводи, неизмерно цени и у кога има велико поверење, понудио место потпредседника будуће владе.

Иначе, хрватски медији су јуче објавили да је седам од осам посланика мањинских странака подржало коалицију окупљену око Милановићевог СДП-а.

Милорад Пуповац у свему томе не види никакав проблем, а проблема с његовим уласком у сам врх хрватске политике немају ни бројни виђенији чланови СДП-а, наводи Дневно.хр.

Позивајући се на неименовани извор из левог центра, Јутарњи лист пише да су у Мосту изашли с предлозима како реформисати Хрватску, те да је стога логично да им се понуди председавајућа улога у законодавној власти.

Прихвати ли руководство Моста ту понуду, поставља се питање ко би се могао наћи на позицији шефа парламента.

По свему судећи, то би био Божо Петров, који је оснивач трећег блока, или Роберт Подолњак као познати правни стручњак, наводи Јутарњи лист.

Пуповац: СДСС неће допустити притиске  

Срби у Хрватској на консултацијама о формирању владе пред хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић појавили су се на Пантовчаку у две колоне - прво је са њом причао потпредседник СДСС-а Милорад Пуповац, а потом и изабрани посланик те странке Мирко Рашковић.

Пуповац је за регионалну ТВ Н1 рекао да није знао да Рашковић долази на Пантовчак те напоменуо да је он за разговор са хрватском председницом имао сагласност свих заступника српске мањине.

Мирко Рашковић тражио је од Кабинета председнице да на консултације дође сам те га је Грабар-Китаровић примила и с њиме одвојено разговарала. 

Пуповац је поручио је да та странка неће допустити никакве претње и притиске на посланике из редова Срба. За сада ниједна од коалиција нема неопходну натполовичну већину од 76 заступничких мандата.

Пуповац, који је потпредседник СДСС-а и председник СНВ-а, рекао је да су у тој странци сложни да подрже коалицију око Милановићевог СДП-а.

"Председница се није распитивала о одлуци заступника СДСС-а. Сви који смо изабрани имамо пречег посла него да размишљамо шта ће радити када постану посланици. Од нас зависи стабилност будуће владе. Председници сам рекао да нећемо допустити никакве притиске ни претње према нашим заступницима. Нисам овде дошао да испитујем председницу него да она мене чује", рекао је Пуповац.

Пуповац, који је и председник Српског народног већа, каже да никакве претње или покушај ограничавања посланика мањина није у складу с уставом и досадашњом праксом.

"Свима који то раде поручујем да онима који желе ограничавати посланике националних мањина да у томе неће успети и компромитоваће могућу будућу сурадњу", рекао је Пуповац.

Указао је да нико не ограничава посланике дијаспоре, али да се то покушава на онима који у Хрватској живе и деле и добро и зло.

"Зашто је мој мандат од 15 хиљада гласова мање вредан од оног који је добио 200 или 300 гласова. Каква је то демократија", запитао је Пуповац.

У кабинету хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић на Пантовчаку данас су започете консултације с парламентарним странакама за сазив Хрватског сабора и о давању мандата за састав будуће владе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи