Хрватске муке по Томпсону

У решењу о забрани уласка певачу Томпсону, Швајцарска користи термин "грађански рат у Хрватској". И овај пут, швајцарском амбасадору у Загребу уручена протестна нота, друга у протеклих десетак дана, потврђено у ресорном хрватском министарству.

Хрватско Mинистарство иностраних послова и европских интеграција уручило је још једну протестну ноту амбасадору Швајцарске у Загребу. Прва је уручена прошлог четвртка, повод је била трогодишња забрана уласка певачу Марку Перковићу Томпсону у ту земљу, а најновија је зато што швајцарске власти у тексту те забране користе термин "грађански рат у Хрватској", а не "домовински рат".

У делу решења које је Швајцарска доставила Хрватској, објаснио је портпарол министарства Марио Драгун, пише да је "Марко Перковић постао познат 1991, песмом "Бојна Чавоглаве" и да та има за тему "борбу против српске паравојске за време грађанског рата у Хрватској".

Хрватски председник Месић, обавештен о садржају швајцарског ограђивања од Томпсонове
"уметности" и о квалификацији рата вођеног у Хрватској, изјавио је новинарима: "Ја морам видјети тај текст ноте, ако је образложење точно онда је то једно, а ако није точно, сматрам да нетко мора сносити посљедице"

Ресорни министар Гордан Јандроковић је у понедељак, у писму председнику Месићу, истакао да "би неодговарање на такву интерпретацију Домовинског рата значило да се Министарство вањских послова и еуропских интеграција слаже с таквим ставом".

Претходно, а поводом прве хрватске ноте Швајцаркој, председник хрватске Владе Јадранка Косор је рекла да је министар иностраних послова и европских интеграција Гордан Јандроковић није обавестио да ће послати ноту због забране уласка Перковића у Швајцарску.

Премијерка је рекла да је разговарала с Јандроковићем и да је при том све разјашњено, као и да је договорено како ће се убудуће радити у таквим случајевима. Тиме је "прича завршена", рекла је премијерка.

На хрватским порталима за сада нема реакције премјерке Косор на најновију хрватску протестну ноту Швајцарској, као ни тога да ли је о тој ноти уопште обавештена.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи