Читај ми!

Савет Срба: Аустрија да гласа против пријема Косова у Унеско

Аустрија би, као неутрална земља, требало да да важан допринос окончању доминације најмоћнијих држава УН тиме што би 3. новембра гласала против пријема Косова у чланство у Унеско, оцењује Централни Савет Срба у Аустрији.

Централни Савет Срба у Аустрији указује да би у седмој деценији од оснивања УН било крајње време да се доминација најмоћнијих земаља у светској организацији оконча.

"И поред билатералног признања Косова од стране Аустрије не видимо никакав разлог да се добри суседски односи према Србији даље непотребно оптерећују и да се не поштује Резолуција Савета безбедности УН 1244", наводи се у писму упућеном аустријском канцелару Вернеру Фајману и шефу дипломатије Себастијану Курцу.

Чланство Косова у Унеско не би био допринос регионалној стабилности, већ би проузроковао супротно, додаје се у писму и подсећа "да су то потврдили не само инсајдери, већ и некадашњи председавајући Унеско Фредерико Мајор".

"За цивилно друштво Косова и Метохије би, према нашем мишљењу, било од веће користи ако би Аустрија подржала примену Бриселског споразума, односно директни дијалог Београда и Приштине. Највећа брига везана за пријем Косова у чланство Унеска постоји због српског верског и историјског наслеђа", наведено је у писму.

Централни Савет Срба подсећа на разарања из 2004.године када је запаљено 35 манастира, 930 српских кућа и више од 4.000 Срба протерано из својих домова.

У писму аустријским властима Савет подсећа и на добре, пријатељске односе Србије и званичног Беча, указујући да је Аустрија са 440 предузећа највећи инвеститор у Србији и да аустријске фирме уживају велики углед у Србији.

Такође је указано и на око 300.000 Срба који живе у Аустрији, а који су, как оје наведено, допринели успостављању добрих односа две земље својим дугогодишњим радом.

"Ми желимо да у интересу Аустрије те добре односе и у будуће градимо, као и да подржимо Србију на њеном путу у ЕУ и због тога вас позивамо да не предузимате никакве кораке који нису у сагласности са међународним правом, односно у духу наших добросуседских односа", подвлачи се у писму.

Србија, како истиче Савет Срба у Аустрији, заслужује већу подршку, а не даље понижење, а посебно не од стране једне неутралне, пријатељске, Дунавом повезане суседне земље.

"Централни Савет Срба у Аустрији, у име својих чланова, који су и аустријски држављани, порески обвезници и бирачи, позивају вас канцелара и министра, да не доводите даље у питање добре односе са Србијом, поштујете Резолуцију 1244 и на идућој седници Унеско гласате против чланства Косова", подвлачи се у писму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи