Експлозија у Букурешšту, најмање 27 мртвих

Најмање 27 особа је погинуло, а 180 повређено у експлозији и пожару у једном ноћном клубу у Букурешту где је било окупљено неколико стотина људи. Међу страдалима и повређенима нема српских држављана, каже амбасадор Србије у Румунији. Сумња се да су пожар изазвала пиротехничка средства.

"Покушали смо да спасeмо што више људи. Нажалост, нисмо били успешни. Удисање дима је било фатално у највећем броју случајева. Амбулантним колима транспортовали смо 88 повређених. С обзиром на велики број жртава са опекотинама, министар здравља и ја смо одлучили да их превеземо до специјалне болнице у Букурешту", рекао је шеф спасилачке службе Реад Арафат.

Један од очевидаца је испричао да су у клубу коришћена пиротехничка средства и да се запалио један стуб, а онда и таваница. После се појавио густ дим.

"Чула се експлозија. Колико сам схватио, био је ватромет, скела се распала и изгорела", рекао је.

Уследио је стампедо јер су многи покушавали да побегну напоље из клуба у коме је било око 400 људи, испричао је други очевидац: "Нисам ушао у клуб, већ само у улазни хол. Видео сам неколико жртава. Неке сам покушао да освестим."

Заменик премијера рекао је да je у току истрага о узроцима несреће. На ТВ снимцима, који пристижу међународном разменом, виде се ватрогасци, полицајци и болничари који покушавају да помогну младим људима који леже на улици испред клуба.

И на друштвеним мрежама јутрос се наводи да је узрок несреће највероватније пиротехника, али и поставља питање: зашто клуб "Колектив", бивша зграда "комунистичке фабрике" има само један излаз у случају несреће и да ли је то право место за боравак толико људи.

Медији у Букурешту апеловали су на добровољне даваоце крви да се јаве најближим здравственим установама. 

Реч је о једној од највећих несрећа у румунској престоници у последњих неколико деценија.

Влада Румуније прогласила је од данас три дана националне жалости.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи