Папандреу објавио састав нове владе

Нови премијер Грчке Јоргос Папандреу представио састав нове владе у којој ће обављати и функцију шефа дипломатије. Вођа грчких социјалиста раније данас положио заклетву у Председништву.

Нови грчки премијер, социјалиста, Јоргос Папандреу (57) представио је вечерас састав нове владе у којој ће он обављати и функцију шефа дипломатије.

Нова влада имаће четири нова министарства међу којима су министарство за заштиту околине, енергетику и климатске промене, министарство за заштиту грађана (полиција и цивилна заштита), ресор финансија и ресор инфраструктуре, саопштено је из социјалистичке странке ПАСОК.

Премијер је, такође, предвидео и место заменика премијера за економску сарадњу, одбрану и односе са иностранством. Ту функцију ће обављати Теодор Пангалос, који је већ био министар у ранијим социјалистичким владама.

На чело министарства економије, развоја и трговачке морнарице именована је 57-годишња Лука Кацелис. Папандреу је реформисано министарство финансија поверио свом блиском сараднику и европском посланику Јоргосу Папаконстантинуу.

Један од највиших званичника ПАСОК-а Евангелос Венизелос биће на челу министарства одбране. Он је такође у више наврата био министар у ранијим владама социјалиста.

За новог министра културе биће именован блиски Папандреуов саветник Павлос Геруланос, а у саставу тог министарства биће и туризам. Министарство за заштиту животне околине биће поверено Тини Бирбилис, политичарки млађе генерације.

Нова грчка влада имаће 16 министара, од којих су пет жене, и 20 државних секретара.

Трећи премијер из породице Папандреу

Вођа грчких социјалиста је раније данас положио заклетву у Председништву, у присуству председника Каролоса Папуљаса и поглавара Грчке православне цркве Јеронимоса, како налаже грчки устав.

Нови грчки премијер је трећи члан породице Папандреу на месту премијера, после оца Андреаса, оснивача социјалистичке партије ПАСОК 1974. године, и деде чије име и он носи.

Папандреуов ПАСОК освојио је десет одсто више гласова од Караманлисове Нове демократије на изборима одржаним 4. октобра, са 44,92 одшто према 33,48 одсто гласова, и осигурао 160 посланичких мандата од укупно 300 у скупштини.

Новом грчком премијеру, и ПАСОК-у, честитку је упутио Васељенски патријарх Вартоломеј. Наводећи да је Папандреу добио поверење у тешком времену за Грчку, патријарх је, као светски духовни вођа православаца, у честитки пожелео грчком народу "напредак и просперитет".

Патријарх Вартоломеј је захвалио Папандреуу на "пријатељству и искреној бризи" за Васељенску патријаршију и грчку мањину настањену у Истанбулу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи