Побегао осумњичени за убиство навијача "Сарајева"

Из притвора побегао Оливер Кнезовић, осумњичен за убиство навијача "Сарајева" у Широком Бријегу. Протести и међусобне оптужбе у Сарајеву и Широком.

Осумњичени за убиство навијача из "Сарајева" Ведрана Пуљића, Оливер Кнезовић, побегао је током ноћи из притвора, потврдио је портпарол полиције Западно-херцеговачког кантона Дамир Чутура.

Чутура је рекао да полиција "ради све на проналажењу осумњиченог", а суспендована су двојица полицајаца који су чували Кнезовића, који је истражном судији признао да је пуцао на групу навијача Сарајева, јер су они претходно пуцали и ранили његовог комшију.

Оливер Кнезовић је бивши припадник ратне јединице Хрватског вијећа одбране и ратовао је у јединици названој "Кажњеничка бојна" под командом Младена Налетелића Туте, кога је Хашки трибунал осудио на 20 година затвора због злочина почињених над локалним муслиманима у околини Мостара.

У истрагу о догађајима пред утакмицу Широки Бријег-Сарајево у Широком Бријегу укључили су се сектор криминалистичке полиције Федерације БиХ и одељење за професионалне стандарде полиције Федерације БиХ.

Хрватски медији јављају да је Кнезовић највероватније побегао на територију Хрватске, али, бар за сада, нема потврде тих навода.

Ако се испостави да је Кнезовић заиста побегао у Хрватску, судство БиХ га неће моћи гонити јер те две државе немају потписан споразум о изручивању оптужених особа, што је пре неколико месеци било предмет оштрих расправа када је у Босну побегао Бранимир Главаш, кога је хрватско правосуђе осудило због ратних злочина.

Инциденти у Широком Бријегу, који су тај херцеговачки градић накратко претворили у право ратиште, изазвао је лавину коментара у БиХ, па су тамошњи медији оценили да се политичка криза, која ту државу тресе већ дуже време, пренела и на улицу.

Хрватски председник Стјепан Месић који сматра да се сукоб није догодио само због спортских побуда, а да је у позадини политика.

"У Мостару није до краја конституисана власт и све то игра одређену улогу. У Босни се политичке елите нису договориле како да ојачају институције државе... Тамо кључа", рекао је Месић.

Истовремено, полиција ни два дана након сукоба није успела да утврди ко је у ствари започео немире, јер локално становништво тврди да су навијачи "Сарајева" у Широки дошли наоружани и да су, одмах по доласку у тај градић, почели да дивљају.

Навијачи тима из главног града БиХ, међутим, тврде да су их у Широком сачекали наоружани навијачи локалног тима, који су их напали одмах по изласку из аутобуса.

На фотографијама које су објављене последњих дана види се да су оружје носили и навијачи "Сарајева" и присталице локалнох клуба, а у полицијском извештају наводи се да је ватра отварана и из аутоматског оружја, као и да су у тучама коришћене дрвене мотке, камење и флаше. 

Протести у Сарајеву завршени

А рано јутрос су у Сарајеву завршени протести навијача и грађана, пошто је током ноћи из притвора у Широком Бријегу пуштено седам навијача "Сарајева", што је био захтев да би се протести прекинули.

Демонстранти су тражили и да се одмах ухапси особа која је пуцала у Ведрана Пуљића.

Навијачи и грађани су од јуче блокирали ужи центар града, најављујући даље блокирање саобраћајница у Федерацији БиХ, уколико се не испуне њихови захтеви.

Како пише Интернет портал "sarajevo-x.com", седам навијача је у Сарајево допутовало са видним повредама на лицу, по глави и телу.

Према њиховим тврдњама, били су изложени малтретирању и премлаћивању, а непосредно након хапшења и привођења у полицијску станицу у Широком Бријегу, полиција је допустила мештанима и навијачима Широког Бријега да уђу у службене просторије и ударају приведене навијаче.

Протести у Широком Бријегу 

Неколико хиљада грађана окупило се у Широком Бријегу протестујући због насиља и нереда који су се догодили у недељу уочи утакмице Широки Бријег-Сарајево.

Демонстранти траже и безусловну слободу за Оливера Кнезовића који је у међувремену побегао из полицијског притвора, тврдећи да је Кнезовић "само бранио свој град".

Демонстранти су поручили су да ће се и наредних дана окупљати у центру Широког Бријега, док се не испуне њихови захтеви федералним и кантоналним властима.

Навијачи фудбалских клубова "Сарајево" и "Широки Бријег" сукобили се се пре два дана у Широком Бријегу, када је убијен Сарајлија Ведран Пуљић (24), а око 30 особа је повређено.

Навијачи Сарајева тврде да су на њих пуцали припадници полиције Западно-херцеговачког кантона.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи