Читај ми!

Карловац, стотине кућа под водом, угрожен центар града

Хрватска се поново бори са воденом стихијом која за сада највише угрожава Карловац, у чијим је приградским насељима под водом више од 250 кућа и 80 привредних објеката, а у опасности је и сам центар града, јавља "Јутарњи лист".

Најдраматичније је у насељу Логориште, где су се спојиле Купа и Корана, а вода је у неким објектима виша од једног метра, преноси Танјуг.

Купа и Корана већ два дана незаустављиво расту и водостаји су одавно премашили најављени ниво, па је тешко прогнозирати када ће реке почети да стагнирају. Купа у Карловцу је достигла 851 центиметар.

Карловачки жупан прогласио је стање елементарне непогоде за подручје града Карловца због одрона земљишта изазваног поплавама.

Људи су огорчени на градске власти, а градоначелник на метеорологе и владу.

Купа и Корана као да су се спојиле у море, а поред поплављених кућа, на мети природне непогоде је и 26 путева под водом, док је активирано и 150 клизишта.

Људи су поново у великим неприликама, пети пут у последње две године.

У суседној Дугој Реси излила се Мрежница у три насеља и потопила 25 објеката.

Иначе, у граду на четири реке на снази је ванредно стање, сирена је синоћ означила "надолазећу опасност", на терену је стотине припадника интервентних служби.

Борба с воденом стихијом траје већ три дана, а градоначелник Дамир Јелић каже да се Карловац и у овој ситуацији брани и закључују да није потребан ангажман добровољаца у изградњи насипа као прошле године.

Бројне саобраћајнице су под водом, саобраћај је прекинут или нередован, па се користе алтернативни правци.

Према наводима Хрватске радио-телевизије, и други делови земље се боре са воденом стихијом, па су због брзог раста водостаја Уне у Хрватској Костајници проглашене ванредне мере одбране од поплава.

У Госпићу је пало 279 литара кише, потоци и бујичне воде с Велебита поплавили су саобраћајнице и доње делове стамбених и привредних зграда у граду и околини.

На шибенском подручју је незапамћена борба с водом. Јуче је за само један сат пало и до 150 литара кише по квадратном метру, испумпавана је из десетина поплављених објеката, док су путевима и даље текле бујице.

Најтеже је у Тишњанској Дубрави и деловима Водица, где су читава насеља претворена у базене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи