Читај ми!

Сирене због поплава у Карловцу, евакуисани немоћни

Због набујалих река у Карловцу је на неким местима већ дошло до изливања воде и плављења те су се у том граду огласиле сирене за општу опасност, а старији и немоћни су евакуисани, јавља "Јутарњи лист".

Купа у Карловцу навире и преко осам метара. Градски Штаб за заштиту и спасавање на послеподневној ванредној конференцији за новинаре најавио је да би водостај Купе могао достићи 804 центиметра, преноси Танјуг.

У 20 сати измерена су 802 центиметра уз тенденцију пораста, након чега су се у граду огласиле сирене за општу опасност. Расту и водостаји осталих карловачких река.

На терену је око стотину професионалаца и још 200 добровољаца, двадесетак старијих и немоћних је већ евакуисано с подручја која су одсечена или ће то ускоро бити.

Грађанима у угроженим месним одборима и градским четвртима подељено је 20.000 врећа с песком. Градоначелник Дамир Јелић се нада да се ситуација из септембра прошле године неће поновити.

"Ово је горе него рат, та вода само навире, извире, из шахтова, од ко зна куда, у сат времена нарасла је до руба зида, а тај зид смо сад зазидали да нас брани од поплава", изјавила је за Радио Мрежницу једна станарка из карловачког насеља Логориште.

Због брзог раста водостаја Уне, у Хрватској Костајници проглашене су ванредне мере одбране од поплава.

Вода је продрла до Старога града Зринских уз границу с БиХ, али опасности за породичне куће још нема.

Осим поступног раста водостаја Саве, од данас су у порасту водостаји Купе и Уне па су у већини места уз реке проглашене редовне мере одбране од поплава.

У сисачком Покупљу на критичним местима насипи се појачавају врећама с песком. Расту и водостаји у Лици.

У личко-сењској Полицијској управи наводе да је најкритичније у подвелебитском насељу Брушанима, где се поток Суваја излио из корита и поплавио неколико стотина метара државног пута Госпић-Карлобаг.

Још јутрос су многи градови у Далмацији осванули поплављени, а бујице су текле улицама и носиле све пред собом. У поподневним сатима постало је критично и у Загребу.

Поплављена је шибенска рива, градска библиотека у Шибенику, а такво стање је и у Водицама и Трибуњу где нема дела града и околине који нису под водом, преноси портал Индекс.

У Дубровнику су, због јаке кише ватрогасци интервенисали више од 20 пута. И острво Муртер је целу ноћ било одсечено од копна, а обилне падавине најављују се и даље на Јадрану.

Критично је и у залеђу, затворене су улице, у Книну је вода ушла у неке куће.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи