Месић критиковао Јандроковића због Томпсона

Председник Хрватске Стјепан Месић оштро критиковао министра спољних послова Гордана Јандроковића због уручивања протестне ноте Швајцарској. Нота упућена због одлуке о забрани уласка певача Марка Перковића Томпсона у ту земљу.

Хрватски председник Стјепан Месић упутио је писмо шефу дипломатије Гордану Јандроковићу поводом дипломатске ноте коју је Хрватска уложила Швајцарској због забране уласка у ту земљу певачу Марку Перковићу Томпсону, потвдили су медијима у канцеларији шефа државе.

Хрватско Министарство спољних послова прошлог четвртка уручило је дипломатску ноту швајцарском амбасадору због, како је наведено, неоснованих разлога за увођење забране уласка Томпсону.

Наведено је да Томпсон, до сада, ни у једној држави није био кривично гоњен ни кажњаван за радње на које се позивају власти у Швајцарској.

У Месићевој канцеларији нису желели да открију садржај писма шефу хрватске дипломатије, али медији преносе да је Месић пренео оштар протест због ноте коју је Јандроковићево министарство упутило Швајцарској, након што је Томпсону забрањен наступ и улазак у ту земљу на три године.

У писму шефу дипломатије Месић је упозорио "да свака држава има суверено право да процењује услове у којима јој је угрожена национална безбедност па тако на швајцарску одлуку Хрватска нема зашто да протестује, као што не би допустила ни да се њу прозива због њених одлука те врсте".

Месић је навео да Хрватска на тај начин "стаје иза контроверзне особе која свој имиџ гради на кокетирању с неоусташтвом", преносе медији.

Швајцарске власти су у одлуци о забрани уласка Томпсона у ту земљу, између осталог, навеле да су поједине његове песме екстремистички обојене, и да делови текстова величају насиље, рат и злочине.

Због тога, како је наведено у одлуци швајцарских власти, "постоји опасност да ултранационалистички испади Томпсонових следбеника испровоцирају Србе и Босанце који тамо живе, па би могло да дође до сметњи унутрашњем миру Швајцарске".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи