Помен страдалим Србима у Факовићима

Полагањем венаца и паљењем свећа на гробљу у Факовићима код Братунца, обележено 17 година од страдања недужних српских цивила. Припадници муслиманских оружаних снага под командом Насера Орића тада су убили и запалили 25 особа српске националности.

Парастосом, полагањем венаца, цвећа и паљењем свећа на гробљу у Факовићима код Братунца у Републици Српској, обележено је 17 година од страдања 25 српских цивила које су убили, а затим у кућама запалили припадници муслиманских оружаних снага из Сребренице под командом Насера Орића.

Само у кући Новке Николић запаљено је осам српским цивила, међу којима су биле жене, старци и деца.

"Поред убијених, рањено је више од 20 наших мештана, али би број жртава био далеко већи да многи нису благовремено кренули у бекство преко реке Дрине и нашли спас у Србији", кажу преживели мештани Месне заједнице Факовића.

Истовремено с нападом на Факовиће, муслиманске јединице из правца Сребренице су 5. октобра 1992. године напале и суседно село Бољевиће у коме је убијено осам цивила.

Оба ова српска села су разорена, а у њима је уништено више од 200 стамбених и других објеката, као и православна црква.

Истог дана муслимани су напали још два српска села, али на сасвим супротном крају општине Братунац - Магашиће и Загоне у којима су убили осам цивила.

За тај злочин, као и за све друге злочине који су током 1992. и 1993. године почињени над Србима у општинама Братунац и Сребреница, где је убијено 1.500 српских цивила, још нико није одговарао.

Хашки трибунал је 3. јула 2008. године ослободио Орића оптужнице, јер "није доказана његова командна одговорност за почињене ратне злочине над Србима".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи