Читај ми!

Милановић: Србија сече грану на којој седи

Премијер Хрватске Зоран Милановић изјавио је да је блокада границе са Србијом уведена јер Србија организовано у договору с Мађарском шаље избеглице само у Хрватску. Министар унутрашњих послова Ранко Остојић поручује да ће Хрватска максимално искористити своје чланство у ЕУ.

Зоран Милановић је по доласку из Брисела изјавио на конференцији за новинаре у Загребу да неће дозволити да Хрватску праве будалом и да се све избеглице шаљу у ту земљу, преноси Бета.

Напомиње да је неколико пута тражио од Србије, али и премијера Александра Вучића, да заустави толико интензиван прилив избеглица према Хрватској.

Премијер Милановић је поновио да Србија "пушта да избеглице неорганизовано тумарају земљом, али само док се не окупе на северу, а онда их организовано шаље само на хрватску границу", што се, како је рекао, ради у организацији српске Канцеларије за избеглице.

Милановић је поручио да српска влада само треба да заустави тако интензиван прилив избеглица у Хрватску.

"То је тако мало. Нека објасне својим грађанима зашто то неће. Све што ваш премијер треба да уради је да заустави овако интензиван ток избеглица. Ми не можемо да примамо 9.000 избеглица у једном дану, али 4.000 до 5.000 можемо. Ако има неки пословни аранжман изван Хрватске, Вучић то треба да каже. Ја немам", рекао је Милановић, који је неколико пута рекао да то говори да би упознао јавност Србије са ставовима Хрватске.

Поручује Србији да оснује кампове за избеглице, као што је то учинила Хрватска, или да део људи шаље према северу, на границу са Мађарском.

"Београд и Будимпешта играју у тандему, и мислим да су у томе потпуно усамљени", рекао је Милановић и додао да у Бриселу јуче није било "ни слова о ситуацији на хрватско-србијанској граници".

Хрватски премијер се запитао како то да је српска власт у поноћ увела противмере Хрватској, иако је он у среду у Бриселу најавио да ће од четвртка Хрватска привремено укинути забрану уласка за камионе. Истакао је да хрватска мера "није била против српских камиона, већ против свих камиона, и хрватских", док је Србија одговорила пакетом мера који су искључиво према хрватским камионима и хрватској роби.

"То је на штету Србије, то је сечење гране на којој седе", закључио је хрватски премијер.

Хрватска ће искористити чланство у ЕУ 

Министар унутрашњих послова Ранко Остојић поручио је да је Хрватска спремна брзо да одговори на сваку меру коју против ње предузме Србија и додао да је Хрватска пуноправна чланица Европске уније, па ће ту своју позицију користити до краја.

"Надам се да ће српски премијер и његови званичници напокон доћи памети, да виде коју штету наносе својим грађанима", рекао је Остојић у Опатовцу.

Упитан да ли ће хрватске ставове око блокаде саобраћаја на Бајакову бити тешко објаснити Европској унији, министар је одговорио да су они (Хрвати) ЕУ.

"Они напокон морају да схвате да када шаљу поруке Унији, шаљу их нама. Ми смо Европска унија. Између осталог, ја сам високи званичник Уније. Хрватска је пуноправна чланица и ми ћемо ту своју позицију до краја користити", поручио је Остојић.

На примедбу новинара да се јуче у медијима спомињао и план "Ц" хрватске владе, потврдио је да Хрватска има у приправности и тај план, али да га неће активирати док год функционишу планови "А" и "Б", притом не објашњавајући шта подразумева план "Ц", преноси агенција Хина.

Остојић је поновио да нико не може да му "прода причу" да Србија није способна да избеглице које долазе из Грчке и Македоније преусмери на Хоргош.

"Ми смо били спремни за први талас. Да је он остао капацитета до 5.000 људи, ми смо то могли да обавимо без проблема. Данас смо на 50.000 избеглица и то нам је, свакако, проблем", навео је Остојић.

Што се тиче спремности државе, каже да нису морали да траже помоћ ни од кога, да су све сами организовали, уз огромну помоћ волонтера и војних служби.

"У Хрватској је ситуација таква да никога нема нити по селима, нити по пољима, нити по градовима, нити по парковима", тврди Остојић.

Претходно, министар унутрашњих послова је изјавио да Хрватска неће отворити границу са Србијом док прелаз Хоргош не буде отворен за мигранте и оценио да је то одговор на дискриминацију коју је Србија спровела према камионима из Хрватске.

Србија је од поноћи Хрватској одговорила контрамерама на једнострано затварање граница за теретни саобраћај из Србије, тако што је забранила промет возила регистрованих у Хрватској и роба хрватских произвођача на свим граничним прелазима.

 

 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару