Читај ми!

Прелаз Брегана отворен, Словенија поставља ограду на Обрежју

Словеначка полиција је на прелазу Oбрежје–Брегана, на граници са Хрватском, почела да поставља ограду. Тридесет сиријских избеглица блокирало је прелаз Брегана, те је прелаз био затворен неколико сати. У Товарнику готово да ни нема миграната, јављају хрватски медији.

На граничном прелазу Брегана и данас напета ситуација. Група од тридесетак сиријских избеглица блокирала је тај прелаз са Словенијом, те је он неколико сати био затворен за саобраћај. 

Хрватска полиција поручила је како шаторе на Брегани треба уклонити јер више не постоји разлог да тамо остану будући да избеглице више неће прелазити преко њега.

Раније данас, словеначка полиција почела је да поставља ограду Обрежју, граничном прелазу са Хрватском, јавља телевизија Н1.

Словеначка полиција имала је током ноћи на граничном прелазу Обрежје, где је већа група избеглица који су стигли из Хрватске, запосела пут, али је саобраћај јутрос поново успостављен, изјавио је генерални директор полиције Марјан Франк.

Додаје да је међу избеглицама који су запосели друм било и словеначких активиста који су одговорни за ту акцију, али је полиција јутрос те илегалне мигранте померила са тог дела пута и поново успоставила проток саобраћаја.

"Сада смо успоставили систем који омогућава нормалан проток саобраћаја. Слична ситуација догађа се са хрватске стране граничног прелаза где је поново дошло до застоја и хрватске колеге су брзо реаговале", додао је Франк.

Према његовим речима, за сада постоји ограничење железничког саобраћаја јер се у Словенији труде да припреме композицију за мигранте чим се окупи група која би била приближно једнака садашњој.

"Све зависи од прилива нових миграната посебно из правца Загреба", истакао је Франк.

Словеначка полиција потврдила је да је за саобраћај затворен и гранични прелаз Хармица, кроз који је у Словенију последњих дана такође ушло више стотина избеглица, које се смештају по словеначким прихватним центрима, региструју и упућују даље према Аустрији.

Медији у Словенији наводе да је тамошња полиција на граници подигла степен приправности, јер је најављено да ће на граничне прелазе ускоро доћи 2.000 избеглица, након што су се пријавили у хрватским приступним центрима и јер се наставља њихов долазак у Хрватску из Србије.

Словеначка министарка за унутрашње послове Весна Жнидар, која је током дана посетила прелаз Брежице, јер је то тачка која је међу најоптерећенијима, изјавила је да је јако задовољна оним што је видела на терену.

"Желела сам да се упознам са ситуацијом на терену и да проверим санитарне капацитете. Сматрам да се за људе који долазе код нас добро брине и да полиција изузетно добро ради", додала је министарка.

На Брегани је ситуација и ноћас била напета, јер је група од око 300 избеглица блокирала тај хрватски гранични прелаз. Блокада је трајала око четири сата, а током ноћи прелаз Брегана–Обрежје ипак је отворен и избеглице су пропуштене у Словенију.

Након што су синоћ око 22 сата затворили сав саобраћај на Брегани, Словенци су прво послали три аутобуса која су превезла словеначке активисте и део избеглица, а током ноћи стигло је још аутобуса који су превезли остатак избеглица, наводе хрватски медији.

"Било је веома хладно. Падала је киша. Многи су нам помагали. Било је и полиције, али све је то недовољно", рекао је један мигрант.

Вечерњи лист пише да је између два сата и пет сати јутрос од 500 до 700 избеглица пропуштено у Словенију. 

Полицијска управа Ново Место потврдила је да је током ноћи поново отворен међународни гранични прелаз Обрежје, који су словенци затворили током ноћи због протеста избеглица.

Од око 3.000 избеглица који су до сада ушли у Словенију, азил је затражило само седам избеглица, јер они углавном желе даље у западну Европу, већином у Немачку. 

Вечерњи лист пише и да у Товарнику готово да ни нема избеглица. Сви мигранти који стижу аутобусима возе се у привремени камп Опатовац, а потом и даље према границама Мађарске и Словеније, јавља је ХРТ.

Хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић рекао је у Опатовцу да се избеглицама које пролазе кроз Хрватску не узимају отисци прстију јер их то веома плаши.

Премијер Зоран Милановић је, у међувремену, разговарао телефоном са аустријским канцеларом Вернером Фајманом о актуелној избегличкој кризи како би координирали ставове уочи састанка Европског савета.

Ноћас је око 1.000 избеглица пешице прешло границу Терезино поље у Вировитичко-подравској жупанији.

Они су у двадесетак аутобуса превезени недалеко од границе, хрватска полиција их је испратила пешице према граници, а на средини моста преузела их је мађарска полиција.

У Хрватску је, према последњим информацијама МУП-а, до сада ушло скоро 29.000 избеглица. 

Словенија: Капацитети за прихват избеглица недовољни

Словеначка полиција је, у међувремену, потврдила да је током ноћи пропуштена већина избеглица који су током претходних дана чекали на улазак у Словенију на граничним прелазима Брегана и Хармица.

Аутобусима су превезени у прихватне центре у унутрашњости земље – у Брежице, Цељ, Логатцу и Грушковју.

Споро пропуштање избеглица са прелаза са Хрватском словеначке власти тумаче недовољним капацитетима за њихов прихват у Словенији, где морају бити регистровани како би могли даље.

У Словенији у прихватним центрима могу да остану само привремено, а онда се упућују према граници са Аустријом.

Аустрија је током ноћи прихватила око 250 избеглица који су били смештени у оближњим прихватним центрима у Горњој Радгони уз границу са Аустријом и Лендави уз границу са Мађарском, јавио је словеначки радио.

Према речима портпарола аустријске полицје Хелмута Марбана, готово 24.000 избеглица прешло је границу са Аустријом током викенда, пренео је АП.

Марбан је рекао да је још 3.200 избеглица стигло на гранични прелаз Никелсдорф, главни прелаз између Мађарске и Аустрије.

У Прагу ће министри спољних послова Чешке, Мађарске, Пољске, Словачке, Румуније и Летоније разговарати са колегом из Луксембурга који председава Унији, како би решили несугласице у вези са мигрантима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару