Читај ми!

Хјуман рајтс воч: Језиви услови у центрима за мигранте у Мађарској

Избеглице и тражиоци азила живе у језивим условима у два прихватна центра за мигранте близу граничног прелаза са Србијом Реске, оценила је организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч.

"Притворени (у центрима) код Реске се држе у прљавим, претрпаним условима, гладни и без медицинске заштите", рекао је директор Хјуман ратс воча за ванредне ситуације Питер Букерт, преноси Бета.

Мађарска полиција већ је раније одбацила наводе те организације да се у тој земљи лоше поступа према мигрантима који и даље пристижу у великом броју на путу ка западним европским државама.

Хјуман рајтс воч, међутим, наводи да мађарске власти морају хитно предузети мере за побољшање услова у и око центара код Реске и да осигурају да избеглице и мигранти имају приступ води и храни, склоништима и медицинској нези.

Та организација наводи да су мађарске власти одбиле њен захтев, као и захтеве других организација и новинара да посете центре познате као "Хангар 1" и "Хангар 2". Хјуман рајтс воч додаје да је успео да дође на 500 метара од центара, као и до фотографија из "Хангара 1" у разговару са 24 тражилаца азила.

Унутар тих простора се избеглице држе у малим групама шатора у отвореним просторима ограђеним металним оградама. Интервјуисани су рекли да им је дато мало или нимало података о прописима о притвору и административним процедурама. Нема ни сталних преводилаца, што доприноси проблемима у комуникацији.

Многи интервјуисани изгледа да су били задржани дуже од 36 сати колико је по мађарском закону дозвољено за полицијско задржавање у сврху регистрације на граници. Такође су рекли да практично немају никакву медицинску негу у центрима, као и да су добијали једва јестиву храну. Кажу и да недостаје пијаче воде и да су многи морали да прибегну нечистој води намењеној прању.

"Молио сам их за млеко за бебу и само су ми рекли да одем. Потребна нам је чиста вода за бебу и децу (других породица), али нам је полиција рекла да узмемо прљаву воду", рекао је човек који је код Реске задржан са супругом и дететом.

Услови у центрима код Реске указују да мађарске власти, укључујући пограничну поилцију, немају капацитете да задрже, сместе и хране све већи број тражилаца азила и миграната на људски начин, оценио је Хјуман рајтс воч.

Хјуман рајтс воч је навео да је скоро 150.000 избеглица стигло у Мађарску у 2015. години, као и да је до 3.000 свакодневно прошле недеље прелазило из Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару