Социјалисти победили у Грчкој

Опозициони ПАСОК Јоргоса Папандреуа води са 43,8 освојених гласова, што је довољно да формира владу, показују први прелиминарни резултати ванредних парламентарних избора. Грчки конзервативни премијер Костас Караманлис признао пораз и поднео оставку на место председника његове Нове демократије.

Грци су данас гласали на ванредним парламентарним изборима, које је под теретом економске кризе и више скандала његових министара, тражио Костас Караманлис, на средини свог другог премијерског мандата.

Први прелиминарни резултати показују да опозициона Социјалистичка партија ПАСОК води са 43,8 одсто освојених гласова, што је довољно да формира владу.

Према овим подацима, ПАСОК ће имати 160 од 300 места у парламенту, а Нова демократија са 33,8 одсто освојених гласова, 92 места.

Грчки премијер и председник Нове демократије Костас Караманлис честитао је лидеру ПАСОК-а Јоргосу Папандреуу на победи његове партије на изборима.

Караманлис је телефоном позвао Папандреуа око 22 сата и пожелео му сваки успех, пренела је грчка агенција АНА.

Папандреу је већ примио честитке и од шпанског премијера Хосеа Луиса Сапатера, као и од бившег грчког премијера Костаса Симитиса.

Више хиљада присталица ПАСОК-а окупило се испред седиша те партије, машући зеленим заставама.

"Ово је велика победа, историјска победа која значи да имамо велику одговорност да испунимо очекивања грчког народа", истакао је истакнути члан ПАСОК-а Евангелос Венизелос.

Папандреу је после гласања изјавио да је "данас дан демократије" у Грчкој и да је уверен у промене, док је Караманлис рекао да грађани одлучују о политици која је "оштра, али гарантује укључивање у развојну трку од 2011. надаље".

Нова демократија је на челу Грчке била од 2004. године с тим што је, пре две године, успела да победи на превременим изборима, који су, као и садашњи, сазвани због економских проблема, иако су им непосредни повод били катастрофални пожари у којима је живот изгубило 65 људи.

Главни проблем велики дефицит

Папандреу је обећао хитан пакет стимулативних мера за привреду, који ће садржати и веће опорезивање богатих и значајнију помоћ сиромашнима.

Главни проблем Грчке је велики дефицит, који износи око 103 одсто друштвеног бруто производа. Већи мањак од Грчке у оквиру Европске уније има само Италија.

После четири године привредног раста од три до четири процента, Грчка би ову годину могла завршити "на нули" или, чак, са још негативнијим резултатом.

Европска комисија и ОЕЦД сматрају да Грчка, без обзира на то ко ће формирати владу, мора хитно приступити реформама, што ће обухватити и пензијски систем и државну администрацију.

Пред новом владом ће се, као важан задатак, поставити и питање побољшања безбедности у земљи и спречавања корупције и афера којих је Грчка, како кажу њени грађани, имала "и превише".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи