Читај ми!

Станица у Будимпeшти, стоп за мигранте

Главна међународна железничка станица у Будимпешти "Келети" поново је, око 10 часова, отворена за саобраћај, али мигрантима још није дозвољено да у њу уђу. Мигранти са купљеним картама протестују испред зграде железничке станице и узвикују "Немачка, Немачка", јавља извештач РТС-а са лица места. Владин портпарол Золтан Ковач каже да Мађарска само жели да спроводи законе ЕУ.

Док је мигрантима и даље забрањен улаз у станицу, осталим путницима дозвољено је да се укрцају у возове за Беч, јавио је извештач РТС-а.

Око 500 миграната, углавном Сиријци, протестује цео дан испред станице скандирајући "Немачка, Немачка" и "Пустите нас одавде, хоћемо у Немачку", али кордон од стотинак полицајаца им онемогућава улазак у станицу.

Новинарским екипама су неки од избеглица показали карте које су купили за 200 евра, на пример до Салцбурга, међутим, не пуштају их даље иако имају легално купљене карте.

У подземљу станице "Келети" лежи хиљаду Сиријаца у транзитној зони, који безнадежно чекају тренутак када ће моћи да наставе пут ка северу.

Станица "Келети" била је јутрос привремено затворена, а од свих путника је затражено да је напусте, пошто је на стотине избеглица покушало да уђе у возове за Аустрију и Немачку.

Путници су преко разгласа обавештени да са станице неће кренути ниједан воз нити ће у њу ући, јавио је репортер агенције АФП.

Обавештење је уследило пошто је око 500 миграната – мушкараца, жена и деце, покушало да уђе у последњи воз за Беч.

Неколико стотина људи остало је да чека испред станице са које полазе сви возови за Аустрију и Немачку, док је полиција блокирала главни улаз.

Владин портпарол Золтан Ковач је Ројтерсу на питање зашто је затворена станица рекао да Мађарска покушава да примењује законе Европске уније, по којима свако ко жели да путује по Европи треба да има важеће путне исправе и шенгенску визу.

У међувремену, одржана је заједничка седница одбора за одбрану и националну безбедност у мађарском парламенту. Портпарол мађарске владе Јанош Лазар поновио је да је позиција мађарске владе јасна – свако ко уђе у земљу мора то да учини легално, јавља МТИ.

Мађарска и Европа морају да успоставе одрживу миграциону политику ако желе да буду спремне за "нове милионе" оних који иду ка Европи, истакао је Лазар.

Само у августу, 50.000 миграната и избеглица, већином из ратом захваћених подручја Сирије, Ирака и Авганистана, ушло је у Мађарску.

Већина жели да настави пут ка западу Европе, углавном ка Немачкој.

Само током јучерашњег дана, 3.650 миграната стигло је возовима у Беч, што је највећи број за један дан од почетка године, саопштила је аустријска полиција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару