Финансијска полиција у хрватским бродоградилиштима

Хрватска финансијска полиција почела je преглед пословних књига шест бродоградилишта у државном власништву након неуспелог тендера. Приватизација један од захтева ЕУ у процесу прикључења Хрватске Европској унији.

Након неуспелог тендера за приватизацију шест бродоградилишта у државном власништву, хрватска финансијска полиција почела je преглед њихових пословних књига, нарочито документације везане за трошење средстава из буџета, а од контроле је изузет једино "Уљаник" у Пули.

На тендер за приватизацију шест хрватских бродоградилишта, који је закључен у среду, пристигле су тек две важеће понуде, док је трећа одбачена.

Хрватски милијардер Данко Кончар потврдио је да одустаје од куповине јер је након детаљне анализе проценио да му, након што плати куну (око 11 динара) за бродоградилиште, треба још 1,3 милијарде евра да би дошао у његов посед.

Филип Цептер је такође изјавио да су хрватска бродоградилишта неисплатива инвестиција јер су дуговања добављачима много већа него што се причало и било објављено у конкурсу.

Председник Хрватске Стјепан Месић назвао је први круг продаје бродоградилишта фијаском који се Хрватској није смео десити. Затражио је дубљу анализу хрватске бродоградње у којој, по његовим речима, сва бродоградилишта осим "Уљаника" имају губитке, док са друге стране сви кооперанти послују с добитком, уз закључак да није тешко објаснити зашто се то догађа.

Купци бродоградилишта имали су могућност да не плаћају обавезе држави, већ само добављачима и запосленима које су требали задржати на послу најмање две године.

Део медија нагађа да је слање полиције последица сукоба министра финансија Ивана Шукера и вицепремијера задуженог за привреду Дамира Поланчеца, који је најавио да ће нови конкурс за продају бродоградилишта бити припремљен у наредне две-три седмице.

Приватизација бродоградилишта, на која се годишње издваја неколико милијарди евра државних субвенција из буџета, један је од захтева ЕУ у процесу прикључења Хрватске Унији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи