Читај ми!

У Сарајеву забрањен скуп сећања на жртве "Олује", плакати против параде у Загребу

МУП Кантона Сарајево забранио скуп Удружења за друштвена истраживања и комуникације поводом обележавања 20. годишњице страдања Срба у операцији "Олуја". На улицама Загреба осванули натписи и поруке против војне параде која треба да буде одржана 4. августа.

Удружење за друштвена истраживања и комуникације (УДИК) из БиХ саопштило је да оштро осуђује одлуку МУП-а Кантона Сарајево ПУ Центар да забрани скуп испред зграде амбасаде Хрватске у Сарајеву. Тај скуп је претходно пријавио УДИК поводом обележавања 20. годишњице страдања Срба у операцији "Олуја".

Скуп који је заказан за понедељак, 3. август 2015. године, за циљ је имао одавање поште настрадалима у "Олуји" и подсећање јавности на злочине хрватске војске према цивилном српском становништву које Република Хрватска слави, наводи се у саопштењу.

"Овим чином на овакав начин ПУ Центар Сарајево се ставља у заштиту Републике Хрватске, те овакав вид скупа забрањује. С тим у вези, ово је најгора и најстрашнија слика коју можемо да пошаљемо из Сарајева, а жеља је била нешто сасвим друго. Забраном обележавања годишњице страдања Срба у 'Олуји', Сарајево је послало јасну поруку да у Сарајеву нема простора где се јавно може говорити о масовним кршењима људских права на простору бивше Југославије", додаје УДИК.

У УДИК-у сматрају да је то доказ солидарисања са политиком коју води Република Хрватска, а то је политика која има за циљ дискриминацију и величање одговорних за ратне злочине над српским цивилним становништвом у Хрватској.

Упркос забрани, УДИК ће у понедељак упутити писмо хрватској председници Колинди Грабар Китаровић и позвати је на одговорност и дистанцирање од злочина почињених у име Републике Хрватске.

Данас су на улицама Загреба осванули натписи и поруке против војне параде која треба да буде одржана 4. августа поводом годишњице "Олује", јавили су хрватски медији.

Неки од натписа су: "Рат је готов, идите кући!" и "Рат је готов, на месту вољно", пренели су хрватски медији.

Јулија Крањец из Центра за мировне студије изјавила је да је тај центар већ у неколико наврата својим изјавама за јавност подсетио хрватску владу и председницу да је апсолутно неприхватљиво и непотребно да се у друштву које је недавно прошло ратне страхоте на улицу извлачи војска, преноси Танјуг.

Хрватском друштву није потребна милитаризација, већ суочавање са прошлошћу и градња мира. Неприхватљиво је на овај начин обележавати 'Олују', у којој је стотине људи изгубило животе, било протерано, нестало", изјавила је Јулија Крањец за портал Индекс.

Политички аналитичар из Загреба Жарко Пуховски је такође сагласан да је оваква парада непотребна и да је реч о правом расипању новца, а све како би се хрватски премијер Зоран Милановић на неки начин сакрио од непријатности које би га могле дочекати у Книну.

Према његовим речима, овом парадом Хрватска заправо жели да сакрије своју војну немоћ.

У Загребу ће 4. августа бити одржана војна парада којом Загреб, први пут на овакав начин, слави дан када је из Хрватске протерано 220.000 Срба, док је готово две хиљаде њих погинуло или се води као нестало.

Војно-полицијску акцију "Олуја" Хрватска обележава као Дан победе и Дан хрватских бранитеља. Tакође, први пут ове године, овај датум ће, због неслоге у државном врху, у Хрватској бити обележен 4. августа у Загребу, а 5. августа у Книну.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи