Станица у Будимпешти, привремени дом за мигранте

Кроз Будимпешту свакодневно пролазе хиљаде миграната из разних земаља, па влада намерава да из насељених места измести прихватне центре. Подземни пролаз железничке станице у Будимпешти привремени је дом за стотине миграната из Сирије, Авганистана, Пакистана и других земаља.

У Мађарској се не задржавају дуго. На питање где иду даље, имају само један одговор - у Немачку.

Иако су мађарске власти отвориле центре за прихват азиланата у Ђеру и Будимпешти, мигранти тамо не желе да иду. Помажу им хуманитарне организације и појединци.

"Услови су врло лоши. Нема тоалета, нити могућности да се окупају. Породице спавају напољу. То је тортура над њима и волонтерима који им доносе храну и одећу" рекла је Јулија Иван из Хелсиншког комитета.

Из Мађарске многи одлазе пут Чешке. Тамошња полиција привела је једног Мађара, који је у камиону покушао да прокријумчари 76 миграната, од којих је чак 23 деце.

Портпарол Плзенске полиције Ивана Јелинкова рекла је да нису имали никаква документа.

"Морали смо да ангажујемо преводиоце да бисмо отворили истрагу. Покушавамо да утврдимо њихову националност, али претпостављамо да долазе из Пакистана, Авганистана и Сирије", каже Јелинкова.

Због алармантне ситуација с мигрантима, који из Француске луке Кале Евротунелом долазе у Британију, заседао је и кризни комитет британске владе.

"Оваква ситуација је неприхватљива и апсолутни приоритет наше владе је да то реши. Обезбедићемо више сигурносних ограда и паса трагача и пружићемо помоћ француској полицији која је с друге стране границе", рекао је британски премијер Дејвид Камерон.

Француска полиција је у последњих неколико дана спречила хиљаде очајних миграната да прескоче ограду тунела и укрцају се на камионе и возове. Британија је обећала 22 милиона фунти за повећање сигурности на француској страни тунела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи