Читај ми!

Реаговања у БиХ на напад у Поточарима

Званичници из Босне и Херцеговине осуђују напад на премијера Александра Вучића у Поточарима. Председник Републике Српске Милорад Додик истиче да је напад на Вучића напад на српски народ. Председништво БиХ упутило извињење премијеру. Начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић разочаран инцидентом и упућује извињење Вучићу.

Председник Републике Српске Милорад Додик каже да је напад на премијера Александра Вучића напад на српски народ и на добру вољу за помирењем.

Додик истиче да је напад недопустив и неприхватљив и говори о томе да су Бошњаци политизовали скуп у Поточарима, што је био основни разлог да се други не појаве тамо.

"Очигледно је да се, рецимо, у Сребреници никада није појавио Алија Изетбеговић јер се бојао каменовања. Бошњаци су добру намеру Вучића злоупотребили, нису је поштовали ни дочекали на прави начин", наводи Додик и додаје да је очигледно да је БиХ дубоко подељено друштво.

Према његовим речима, Бошњаци су показали да су комерцијализовали и политизовали Сребреницу и на тај начин у други план ставили страдање.

"Жао ми је што се то десило јер Вучић то није заслужио, а ја му изражавам захвалност на доброј намери за српски народ", каже Додик.

Премијерка РС Жељка Цвијановић каже да је напад на Вучића, напад на Србију и њену испружену руку, напад на шансу да изграђујемо поверење, али и напад на државника - на људски живот који, како наглашава, није смео да се деси.

Вучићев долазак у Поточаре оценила је као храбар чин и настојање да се у атмосфери општег неразумевања у БиХ допринесе изградњи поверења и међусобне толеранције.

И Влада Републике Српске је осудила брутални напад и затражила од надлежних институција на нивоу БиХ да најхитније предузму све неопходне радње на утврђивању безбедносних пропуста.

Влада РС је затражила и хитне акције на отклањању политичке штете која је овим делом причињена, наведено је у закључцима са хитне телефонске седнице владе РС.

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак, коме је уручена протестна нота Србије, најоштрије је осудио напад на премијера Србије. 

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић каже да је премијер Србије Александар Вучић нападнут у Поточарима само зато што је Србин.

"Вучић је нападнут само зато што је Србин. Не зато што је нешто урадио, рекао... Све што је говорио у последње време било је веома позитивно, окренуто будућности", рекао је Иванић за Танјуг.

Да би било помирења, није довољно да га само једна страна жели, већ и друга страна, којој се помирење нуди, мора бит спремна да га прихвати, рекао је Иванић.

Иванић подсећа да је упозорио и Вучиха и јавност да стање није добро и да је политизација око Сребенице подигнута на највиши могућ ниво.

Председавајући Већа министара БиХ Денис Звиздић осудио је данашњи напад, наводећи да тај напад није требало, а нити смео да се догоди.

"Мезарје у Поточарима је место где жртве геноцида треба да нађу свој смирај и због тога мора остати место дигнитета и трајног сећања, а не било каквог сукобљавања", рекао је Звиздић у саопштењу поводом напада на премијера Вучића, пренела је Фена.

Члан Организационог одбора за обележавање злочина у Сребреници и бивши министар безбедности БиХ, Садик Ахметовић, рекао је да је данашњи напад на премијера Србије "био непотребан" и да се морају његовати добросуседски односи и са Србијом и Хрватском.

Тврди да нико од грађана Сребренице није учествовао у инциденту и да се "ради о особама које нису са овог подручја".

Посланик у Заступничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Шемсудин Мехмедовић, казао је за сарајевски интернет-портал Кликс да је "Вучић постигао управо оно што је желео".

"Бошњаци који живе на овим просторима сигурно ће након овог бити изложени испадима екстремиста из реда српског народа", каже Мехмедовић.

Додаје ово била прилика да се достојанствено обележи 20. година од геноцида у Сребреници и да се није смело то кварити.

Мајке Сребренице жестоко су осудиле напад на премијера Србије Александра Вучића у Меморијалном центру у Поточарима, оцењујући да је то напад на њихово достојанство.

Истакнути уметник, члан удружења књижевника БиХ, Србије и Црне Горе Сабахудин Хаџиалић извинио се Александру Вучићу због каменовања по изласку из Меморијалног центра Поточари.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије