Читај ми!

Одлазак неуропсихијатра Душана Косовића

Академик др Душан Косовић преминуо је крајем јуна (28. јун) у Херцег Новом у 89. години живота.

Душан Косовић је рођен 1926. године у Горњим Трепчима код Никшића где је завршио и основну школу. Гимназију је завршио у Никшићу, подсећа РТЦГ.

У Београду је завршио студије медицине, а потом је специјализирао неуропсихијатрију. Добио је позив Медицинског центра при Њујоршком универзитету и тамо је провео две године на специјализацији.

Када се братио у домовину, основао је психијатријско-неуролошку службу у Црној Гори која до тада није постојала.

Године 1965. одлази у Монтреал, у Канаду на МекГил универзитет, а две године касније настанио се у САД.

По доласку у САД, где је завршио специјализацију на Институту за психоанализу у Њујорку, радио је у Методистичкој болници Белвју, истовремено предавао на Њујоршком универзитету и на Америчком институту за психоанализу "Карен Хорнај".

Био је директор Психијатрије у њујоршкој Линколн болници и професор на државном Њујоршком универзитету. Док је обављао функцију директора Психијатрије у Методистичкој болници у Њујорку, радио је и као професор на Медицинском факултету "Алберт Ајнштајн" и на Универзитету Лонг Ајланд у Њујорку.

Био је члан Америчке академије за психоанализу, Америчке академије за медицину и право, Академије за психијатрију и Њујоршке академије наука. Исто тако, био је члан Црногорске академије наука и уметности. У низу професионалних признања, постао је и члан Америчке академије за унапређење анти-ејџинг медицине.

Амерички Савет за испитивање мњена и вредновање лекара према степену поверења пацијената, прогласио је др Душана Косовића за једног од најбољих психијатара у 2004-2005. години.

За свој научни, педагошки и јавни рад, академик Душан Косовић је добио више престижних признања.

Професор др Душан Косовић је запаженим рефератима, учествовао на најважнијим научним скуповима у САД и свету из области психијатрије и психоанализе.

Објавио је више књига, од којих су многе преведене на неколико страних језика. Подстакнут кризом објавио је књиге "Дође ми да полудим" у Београду и у Торонту "Стрес у вртлогу глобалне аномије".

После Одабраних дела из 2011. ("Трагови", "Стрес", "Психоанализа Карен Хорнај", "Записи" и "На обали наде"), објавио је исповедни и медитативни спис "Тако сам говорио, 2013. године".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи