Читај ми!

Еуклид Цакалотос нови грчки министар финансија

Грчка влада је главног преговарача с повериоцима Еуклида Цакалотоса именовала за новог министра финансија.

Досадашњи министар финансија Јанис Варуфакис поднео је оставку рекавши да су му остали министри из еврозоне и кредитори убрзо после референдума рекли да не желе да он присуствује састанцима.

Варуфакис је у саопштењу навео да је премијер Грчке Алексис Ципрас проценио да би његова оставка "могла да помогне у постизању договора" и да због тога он одлази из Министарства финансија.

Сам Варуфакис је наговестио да би Цакалотос могао да преузме функцију министра финансија.

Нови грчки министар финансија има богату политичку и универзитетску каријеру. Цакалoтос је до сада био главни портпарол грчке владе за привреду, главни преговарач са повериоцима и заменик министра спољних послова задужен за међународне економске односе.

Рођен је 1960. године у Ротердаму, и похађао је Школу "Ст. Пол" у Лондону, а затим је студирао политичке науке, филозофију и економију на Оксфордском универзитету.

Мастер студије је завршио на Универзитету у Сасексу, а докторирао је 1989. године на Универзитету Оксфорд.

Цакалотос, који важи за једног од најумеренијих чланова левичарске партије Сириза, свој радни век почео је у иностранству, где је од 1989. до 1990. радио као истраживач на Универзитету Кент, а потом је на истом универзитету био предавач до јуна 1993.

Од октобра 1994. прелази на Атински универзитет за економију и бизнис, где се професуром бавио до септембра 2010.

Од 2010. је професор економије на Националном и Каподистријан универзитету у Атини.

Ожењен је Британком Хидер Д. Гибсон, која је такође економиста.

На изборима 2012. године изабран је за посланика левичарске партије Сириза у грчком парламенту. Реизабран је за посланика у јуну 2012. и у јануару 2015. 

Ситуацију у Грчкој прате и у свету, а пред новим министром су велики изазови. Шефица Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард изјавила је да је та институција "спремна да помогне Грчкој ако то од ње буде тражено".

Изјава Лагардове је прва реакција из ММФ-а на јучерашњи референдум, на коме су грчки гласачи с убедљивом већином од 60 одсто одбацили предлог кредитора за даље мере штедње.

"Пажљиво пратимо ситуацију", рекла је Лагардова.

Грчка није платила рату дуга ММФ-у од 1,5 милијарди евра, коју је трбало да исплати до 30 јуна.

ММФ је прошле недеље сугерисао да ће Грчкој бити потребан отпис дугова као и нова финансијска помоћ од 60 милијарди евра до 2018. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи