Читај ми!

У Поточарима биће укопани посмртни остаци 136 жртава

Организациони одбор комеморативног скупа у Сребреници саопштио је да ће 11. јула у Меморијалном центру у Поточарима бити укопани посмртни остаци 136 идентификованих жртава злочина 1995. године који су починили припадници Војске Републике Српске.

Два дана раније, 9. јула, камионе са посмртним остацима жртава, грађани Сарајева ће испратити испред зграде Председништва БиХ, преноси Бета.

Међу идентификованим жртвама које ће бити укопане 11. јула, налазе се и посмртни остаци 18 малолетника.

До сада је укупно у Меморијалном центру у Поточарима сахрањена 6.241 особа.
На овогодишњем комеморативном скупу у Поточарима биће укопане жртве с подручја Власенице, Братунца, Сребренице, Зворника и Милића.

Долазак у Сребреницу, 11. јула, потврдили су високи званичници више европских држава, међу којима и председници Словеније, Црне Горе и Хрватске, а очекује се присуство око 50.000 особа.

И активисти Панонске активистичке организације (ПАОР) из Зрењанина организоваће шетњу од Шапца до Сребренице дугу 105 километара посвећену изградњи мира, најавили су из те организације.

Како се наводи, пешачка акција у оквиру "Шетње идеја" почеће у четвртак, 9. јула, а пешачење ће трајати два дана до Меморијалног центра у Поточарима.

Инцко у Сребреници: 11. јул треба памтити

Високи представник за Босну и Херцеговину Валентин Инцко посетио је данас општину Сребреница, одао почаст жртвама ратног злочина у Меморијалном центру у Поточарима и поручио да 11. јул треба памтити, али да је потребно градити и бољу будућност за младе људе у том граду.

Валентин Инцко је нагласио да је у Сребреницу дошао да види како теку припреме за сахрану и комеморацију у суботу, преноси Танјуг. "Истакли смо да укоп треба бити достојанствен, да су жртве у првом плану и да се прате инструкције које је припремио Организациони одбор", навео је високи представник.

Поред састанка са општинским руководством - начелником општине Ћамилом Дураковићем и његовом заменицом Биљаном Ракић, као и председником и потпредседником Скупштине опшине Милошем Миловановићем и Хамдијом Фејзићем, Инцко је разговарао и са мајкама Сребренице, пренела је Фена.

Дураковић је поновио да су сви опредељени да, како каже, "ови дани треба да протекну како је планирано", и да су "жртве приоритет", док је Миловановић навео да су упознали високог представника о току припреме за обележавање страдања и Бошњака и Срба на том подсручју.

"Као председник Организационог одбора за обележавање страдања Срба позивам да на достојанствен начин обележимо страдање Срба, али и да на достојанствен начин пропратимо обележавање страдања осталих народа", поручио је Миловановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи