Читај ми!

БиХ, оптужница против Душка Корњаче из Новог Сада

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Душка Корњаче за ратне злочине на подручју Чајнича.

Душко Корњача је настањен у Новом Саду, држављанин је Србије, а рођен је 1960. године у Чајничу у БиХ, преноси Бета.

"Он се терети да је у оквиру широког и систематичног напада усмереног против цивила, као учесник удруженог злочиначког подухвата, на националној и верској основи извршио прогон у вези са убиством, затварањем, депортацијом становништва, присилним нестанком особа и другим нечовечним делима сличне природе", наводи се у оптужници.

Корњача је оптужен да је организовао незаконито затварање несрпских цивила на подручју те општине, у којима су убијани и физички злостављани, док су имовина и установе намењене верским потребама несрпског становништва уништене.

По оптужници, Корњача је координирао активности војних и полицијских снага на подручју Чајнича да би целокупно несрпско становништво из тог града било депортовано ван територије Републике Српске.

Корњача се терети да је за време рата у БиХ од средине априла 1992. до краја јуна 1992. године у општини Чајниче, на дужности председника Кризног штаба, касније команданта Ратног штаба те српске општине, истовремено у функцији председника Скупштине Општине Чајниче и министра одбране у Влади Српске Аутономне области Херцеговина, планирао и наредио прогон несрпског становништва с подручја Чајнича.

Душко Корњача је оптужен за кривично дело злочини против човечности, а у овом предмету сарађиваће се са правосуђем и Тужилаштвом Србије, наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи