Мектић: Истрага ће утврдити истину о нападу у Зворнику

Министар безбедности БиХ Драган Мектић рекао је да је напад на Полицијску станицу у Зворнику терористички чин и да ће праву истину утврдити истрага.

Драган Мектић је, после седнице Савета министара рекао да ће Парламенту БиХ бити предложено да усвоји закључак о смиривању тензија и поукама како да се спрече слични догађаји, преноси Танјуг.

Савет министара БиХ у четвртак је упознат са информацијама о терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику и акцији МУП-а Републике Српске кодног назива "Рубен", у којој је ухапшено више особа под сумњом да су спремали терористичке нападе у РС.

Информације су Савету доставили Министарство безбедности и Министарство за људска права и избеглице.

"Постоји опис догађаја, али је суштина да се утврди да ли постоји позадина свега тога, да ли постоје лица која су то организовала, наговарала, подстрекавала и, евентуално, финансирала", рекао је Мектић.

Неопходно је, истиче, извршити потребна вештачења да би могао да буде дат конкретан одговор на ова питање.

Министар за људска права и избеглице БиХ Семиха Боровац рекла је да је ово Министарство требало да испита да ли је током акције "Рубен", где су ухапшени припадници селефијског покрета, дошло до евентуалног нарушавања и угрожавања људских права повратничке популације, што су тврдили поједини бошњачки политичари.

"Добили смо информацију од Специјалног тужилаштва и МУП-а Републике Српске да није било примедби на начин спровођење акције и понашање припадника МУП-а Српске. Међутим, нисмо добили тражени одговор на питање да ли је, евентално, било нарушавања људских права повратничке популације. Стога смо закључили да нисмо добили адекватан одговор", истакла је Боровчева.

Како је навела, у том Министарству сматрају да је ова полицијска акција нарушила право повратничке (бошњачке) популације на њихову личну и колективну безбедност па ће са том информацијом упознати омбудсмана за људска права а на њему је да ли ће предузети одређене активности.

Цвијановић: Преурањена расправа о Зворнику и акцији "Рубен"

Премијерка РС Жељка Цвијановић рекла је да је нелогично то што је Савет министара БиХ разматрао информације о нападу на полицијску станицу у Зворнику и акцији "Рубен", у којој су хапшени осумњичени за планирање терористичких аката, док се не добије довољно чињеница о тим предметима.

"Требало је да сачекају да им надлежни органи доставе закључке. Износити одговоре да је било која полицијска акција усмерена против неке етничке групе или повратничке популације је нешто што само доприноси нереду у овој земљи. То су усиљене и пренаглашене квалификације које нису основане", истакла је Цвијановићева, а преноси РТРС.

Како је нагласила, иритира то што грађани нису добили јасан сигнал од свих политичких партија да осуђују тероризам и да су на страни оних који се боре против тероризма, већ неки покушавају да нађу одређене изговоре.

Цвијановићева је додала да полиција има право да ради свој посао и, по одређеним сазнањима, провери свакога ко представља ризик за безбедност друштва.

"Акција 'Рубен' је још увек отворен предмет и не знам зашто би га разматрао Савет министара", истакла је премијерка РС.

У нападу који се догодио крајем априла убијен је један, рањена су два полицајца, а нападач Нердин Ибрић ликвидиран је у размени ватре са полицајцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи