Лукач: Ситуација у РС и БиХ прилично напета

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач каже да је ситуација у РС и БиХ комплексна у сваком смислу. У безбедносном смислу ситуација је "прилично напета", што је разумљива последица терористичког напада у Зворнику и ситуације у Македонији, каже Лукач.

Драган Лукач је, у разговору за издање Вечерњег листа за БиХ, рекао да Министарство унутрашњих послова Републике Српске, у сарадњи са агенцијама за спровођење закона на нивоу БиХ, предузима оперативне мере и радње да би стање безбедности било на вишем нивоу, преноси Танјуг.

Истакао је да се безбедност у БиХ, па и у било којој земљи у окружењу, не може посматрати изван регионалних прилика, а морају се имати у виду и кретања на геополитичкој сцени.

Указао је да је након терористичког напада у Зворнику дошло до подизања етничких тензија и да су томе допринели поједини неодговорни људи из политике запаљивом реториком и одређени медији који, како је рекао, не увиђају да је данас најважније да се смире тензије и допусти истрази да пружи одговоре на бројна питања.

Нагласио је и да у поремећеним односима терористи виде прилику за деловање.

"МУП Републике Српске предузима све мере, при чему новоформирана Управа за борбу против тероризма и екстремизма има пуне руке посла. Много пажње придајемо превентивном деловању", истакао је министар.

Лукач је рекао и да Исламска држава нема границе, да се може створити на било којој тачки на планети где се налазе следбеници идеје о такозваној "Исламској држави", а БиХ и Македонија, одакле им долазе добровољци у великом броју, јесу им занимљиви као нови простори где ће важити правила на којима се заснива ИС.

"Морамо бити бржи од намера и планова терориста", поручио је Лукач и додао да се земљотрес и терористички напад не могу предвидети, али да се могу маркирати "трусна подручја" да би се предузеле превентивне мере, а нападачи одвратили или осујетили.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи