Срби у Хрватској најбројније жртве етнички мотивисаног насиља

Због повећања броја случајева етнички мотивисаног насиља, нетрпељивости и говора мржње усмереног према Србима и њиховим институцијама у Хрватској, Српско народно веће и Клуб заступника Самосталне демократске српске странке у Хрватском сабору започели су са евидентирањем и праћењем таквих случајева.

За разлику од претходних година, где су случајеви насиља забележени у областима повратка избеглица, истраживања из 2014. године показују да се такав однос према Србима проширио целом Хрватском, наводи се у Билтену СНВ-а.

Подаци Министарства унутрашњих послова показују да су Срби и даље најбројније жртве казнених и прекршајних дела мотивисаних етничком мржњом у Хрватској.

Посебно брине што је говор мржње у 2014. постао присутнији у медијима. Приметно је да се у последње време повећава број интернет портала који заговарају денсичарске идеје, посежу за ревизијом историје и воде кампању против мањинских заједница.

Охрабрени таквом атмосфером, чланови ветеранских удружења и профашистичких организација јавно протестују против готово сваког догађаја који има антифашистички предзнак или којим се у питање доводи одговорност хрватске стране за злочине почињене у Другом светском рату.

Националистички испади свој су врхунац у 2014. досегли за време кампање за председничке изборе, сматрају у СНВ-у.

Врх ХДЗ-а је кампању председнице Колинде Грабар Китаровић темељио на национализму, а друштвено-политичка ситуација се радикализовала протестом бранитеља, који су у првим данима кампање подигнули шатор испред Министарства бранитеља.

Бранитељи захтевају оставку актуелног министра, његових помоћника и целе "југокомунистичке" владе. У позадини свега крије се повратак ХДЗ-а 'вредностима 90-их', односно ригидном национализму, поручују у Билетну.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи