Линта: Хрватска да укине пензије усташама

Исплата пензија усташама и домобранима представља доказ да је данашња Хрватска "више наследница геноцидне Независне Државе Хрватске а мање ЗАВНОХ-а и Социјалистичке Републике Хрватске", сматра председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта.

Миодраг Линта, такође, апелује на Европску унију, Савет Европе, ОЕБС и међународну јавност да захтевају од Хрватске да "укине пензије усташким злочинцима и да се низом конкретних мера, а не само декларативно, недвосмислено огради од НДХ", преноси Танјуг.

Линта тврди да није изненађен чињеницом да Хрватска више од 20 година исплаћује пензије за више од 13.000 усташа, домобрана и чланова њихових породица, додајући да велики део хрватског друштва и даље верује да је НДХ била темељ стварања данашње Хрватске, иако у Уставу формално-правно пише другачије.

То потврђује више чињеница, наводи Линта и додаје да је бивши хрватски председник Фрањо Туђман дозволио повратак усташкој емиграцији и да су за време рата 90-тих масовно рушени партизански споменици, а хрватски војници су певали усташке песме и на униформама имали усташке симболе.

Затим је, како додаје Линта, протерано пола милиона Срба и уништен велики део српске имовине и културне баштине (књиге, музеји, библиотеке, црквени објекти...).

"Такође, ученици у хрватским школама не уче да је у Јасеновцу постојао дечји логор у којем је усмрћено преко 20.000 српске, ромске и јеврејске деце до 14 година као и да су постојали логори за децу у Сиску, Јастребарском, Крижевцима и Ђакову", наводи Линта.

Он истиче и да "од уласка Хрватске у Европску унију у хрватском друштву поново јача процес фашизације и усташизације, односно мржње и насиља према свему што је српско".

Као конкретне мере које би Хрватска требало да спроведе, Линта наводи повратак отетих имовинских права протераним Србима, процесуирање бројних ратних злочина над Србима, престанак сталних хапшења, привођења, покретања истрага и подизања оптужница против Срба, као и санкционисање величања усташке идеологије и измену наставних програма у школама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи