Грчка вратила 200 милиона евра дуга ММФ-у

Грчка је данас отплатила камате вредне 200 милиона евра Међународном монетарном фонду, што је прва од две транше камата које Атина треба да отплати до средине месеца, саопштило је грчко Министарство финансија.

Атина је успела да отплати мању камату од две чија укупна вредност достиже готово милијарду евра, упркос неуспеху да са међународним кредиторима (ЕУ и ММФ) постигне споразум о реформама који би откључао траншу кредита помоћи вредну 7,2 милијарде евра, наводи агенција Франс прес, преноси Танјуг.

Грчки званичници одбацују спекулације да влада у Атини неће прикупити довољно новца да отплати 750 милиона евра камата ММФ-у, које на наплату доспевају 12. маја.

Извори из Атине су за Франс прес рекли да Грчка планира да у периоду од 8. до 15. маја продајом обвезница прибави 2,8 милијарде евра.

Позивајући се на "изузетно хитне и непредвиђене потребе" за новчаним средствима, влада у Атини је прошлог месеца издала декрет којим се од државних ентитета, попут националне опере, националне галерије уметности, па чак болница и вртића, захтева да своје новчане резерве пребаце у централну банку.

Процене су да би овакав потез могао донети у државну касу око 2,5 милијарди евра.

Најновији потез грчких власти, незабележен у историји те земље, последњи је показатељ да званична Атина убрзано остаје без средстава, у време преговора о економским реформама које ће задовољити међународне кредиторе, констатује АФП.

Међутим, до постизања договора с кредиторима, Атина остаје без приступа средствима која су преостала у оквиру пакета помоћи ЕУ и ММФ-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи