Читај ми!

Скопље, протест испред Собрања без већих инцидената

Нови протести у Скопљу, демонстранти се окупили испред македонског парламента, али није било озбиљнијих инцидената. Неки демонстранти су бацали јаја и флаше на Собрање, а највећи број присутних на њих је гледао као на провокаторе. Власт оптужује СДСМ за политичке манипулације. Груевски: Чланство ВМРО-ДПМНЕ тражи "жешћи одговор".

00.15 - Премијер Никола Груевски рекао да је чланство ВМРО-ДПМНЕ револтирано догађајима испред зграде владе и тражи "жешћи одговор". "Треба да будемо смирени и разумни", рекао је Груевски, истичући да очекује ескалацију протеста. 

23.30 - Новинарка скопске телевизије Сител Ивона Талевска и двојица сниматеља лакше повређени после сукоба са демонстрантима. Њихово су возило, тврди Сител, напали демонстранти и потпом покушали да се физички обрачунају.

22.00 - Организатори су саопштили да је протест за данас завршен, али је група демонстраната остала испред Собрања и бацала флаше и јаја. Највећи број окупљених је на њих гледао као на провокаторе.

20.05 - Учесници протеста се налазе испред Собрања, македонског парламента. Скуп протиче без инцидената.

18.45 - Демонстранти одлучили да протест одрже пред зградом парламента. Број окупљених се повећава.

18.00 - Знатно мање људи у центру Скопља него синоћ. Полиција блокира све прилазе згради Владе Македоније.

17.45 - Полиција поднела кривичне пријаве против четири особе због синоћњих нереда у центру Скопља. 

17.15 - Македонска полиција распоређује снаге ка месту на којем ће се поново окупити демонстранти. Опозиција поручила присталицама да на протест не воде децу и кућне љубимце.

Демонстранте који су се вечерас окупили у Скопљу полиција је спречила да протестују испред седишта македонске владе, па су се они упутили до зграде парламента.

Како преноси ТВ Нова, они су најпре стајали на раскрсници у близини седишта владе, око које је био распоређен кордон полиције, и тражили њену оставку, али и убеђивали полицајце да стану на њихову страну.

"Штитите 10 криминалаца у влади уместо да подржите суграђане који вас плаћају", гласно је узвикивао полицајцима један од демонстраната.

Петнаестак демонстраната је остало испред владе, док су остали кренули пут Собрања.

Како је пренео Радио Слободна Европа, демонстранти су звиждали и узвикивали: "Нема правде, нема мира" и "Убице".

За разлику од јуче, када су протести ескалирали, данас је забележено далеко веће присуство полиције испред владе, али и у центру града.

После најаве да су демонстрације завршене, неки демонстранти су, међутим, почели да гађају јајима и флашама зграду Собрања.

Највећи број присутних на њих гледа као на провокаторе и позива да се не користи сила против полиције.

Двадесетак девојака се поставило као живи штит испред полицајаца у жељи да их заштите од нападача, јавља Радио Слободна Европа.

Атмосфера између маскираних нападача и оних који су против насиља је напета. Претходно је понеко јаје и понека запаљена флаша бачена на зграду Собрања, после чега је полиција збила кордон.

Мирни протести су одржани и у Битољу и Прилепу.

Министарка полиције Гордана Јанкуловска оценила је данас да су синоћни протести грађана испред зграде владе у Скопљу били насилни и агресивни са бруталним нападима на полицијске службенике. 

Јанкуловска је на конференцији за новинаре изјавила да полиција током протеста није користила додатна средстава присиле, те да су припадници МУП-а поступали професионално. 

Додала је да је биланс синоћних протеста испред владе 38 повређених полицајаца, од којих један озбиљније, 30 приведених демонстраната, међу којима и двојица малолетника, те велика материјална штета.

Невладина организација "Цивил" тврди да се у притвору налази 27 особа, од којих су неки пребијени.

Странка ВМРО-ДПМНЕ премијера Николе Груевског оптужила је опозицију да покушава да изазове грађански рат, наводећи да "СДСМ жели да изазове грађански рат".

Сличним тоном становницима Македоније обратио се и Груевски, који је снимке прислушкиваних разговора назвао "монтираним".

Међународни званичници уздржани су у проценама значаја протеста. Тако су у претходних петнаестак година, упркос повременим кризама, успели да одрже релативну стабилност у Македонији, оптерећеној сложеним међуетничким и верским питањима, а сада и озбиљном политичком кризом на свим нивоима.

Нејасно је којој ће се страни приволети и македонски Албанци, који чине четвртину од око два милиона становника те државе. Али Ахмети, коалициони партнер у влади Груевског, уздржан је једнако као и опозициона Демократска партија Албанаца Мендуха Тачија.

Ствари би, бар са албанске стране, могле бити много јасније наредне седмице, када се очекује да ће СДСМ објавити снимке телефонских разговора који се тиче петоструког убиства код Смиљковског језера.

Сукоби на улицама Скопља избили су пошто је опозициони Содијалдемократски савез објавио снимак прислушкиваног разговора министарке унутрашњих послова Гордане Јанкуловске, премијера Николе Груевског и још неколицине званичника из којих произлази да су желели да прикрију одговорност за смрт Мартина Нешковског 2011. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи