Читај ми!

Комеморација у Јасеновцу

На комеморацији поводом 70. годишњице пробоја затвореника из концентрационог логора Јасеновац истакнуто je да се не сме допустити да жртве усташког режима буду заборављене. Данашња Хрватска није наследница НДХ, рекао премијер Зоран Милановић.

Уз преживеле логораше, на комеморацији су били хрватски премијер Зоран Милановић и председник Сабора Јосип Леко, више министара, градоначелник Загреба Милан Бандић, као и представници верских заједница, дипломатског кора и антифашистичких удружења, преноси Бета.

Није, међутим, дошла председница Колинда Грабар Китаровић, што показује нове несагласице у државном врху.

Премијер Хрватске Зоран Милановић истакао је да се држава Хрватска темељи на ЗАВНОХ-у, а не на НДХ, што је потврђено и у Уставу, и истакао значај партизана.

"За мене је у Другом светском рату постојала само једна хрватска војска, то су били хрватски партизани и партизани Хрватске", нагласио је Милановић пред више стотина људи окупљених у Јасеновцу.

Нагласио је да треба стално подсећати на оно што се догађало у јасеновачком логору и на другим местима. Премијер је рекао да треба говорити о убиствима после Блајбурга, али не на Блајбургу.

"Од тога нико не треба окретати главу и о томе треба отворено говорити. Али, Блајбург је место жала и комеморације пропасти Независне Државе Хрватске, државе која није била држава хрватског народа и против које су хрватски народ и српски народ у Хрватској устали јер нису могли да трпе неправду", нагласио је Милановић.

Свој говор Милановић је завршио поруком: "Живео хрватски антифашизам, живела хумана и модерна Хрватска." 

Председик Сабора Јосип Леко упозорио је да ни данас нису потпуно поражене идеје нацизма и фашизма, а председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин на стално подсећање на ужасе усташког режима, јер се, како је рекао, над Хрватском и данас надвија опасност фашизације.

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић на комеморацију је као свог изасланика послала филмског продуцента и оскаровца Бранка Лустига, који је као дете био у логорима Аушвиц и Берген-Белсен. 

Грабар Китаровић, која је за председницу Хрватске изабрана као кандидат ХДЗ-а, жртвама Јасеновца сама је одала почаст у среду, 22. априла, на сам дан пробоја логораша. Тамо је отишла ненајављено и без пратње медија, а јавност је о томе обавештена тек саопштењем из прес-службе хрватске председнице.

Комеморација у Јасеновцу је посвећена обележавању годишњице пробоја затвореника из усташког логора, који се догодио 22. априла 1945. Покровитељ скупа је Хрватски сабор.

Концентрациони логор Јасеновац био је логор смрти и највеће стратиште у Хрватској. Формиран је током Другог светског рата као место затварања, присилног рада и ликвидације првенствено Срба, Рома, Јевреја, али и Хрвата и других у циљу стварања етнички чисте територије квислиншке НДХ.

У том логору су од августа 1941. до 22. априла 1945. људи убијани због своје верске, националне или идеолошке припадности. У његовом саставу су били логори у Брочицама, Крапју, Јасеновцу и Старој Градишки.

До сада се знају имена укупно 83.145 жртава. Од тога је 47.627 Срба, 16.173 Рома, 13.116 Јевреја, 4.255 Хрвата и 1.128 Бошњака. Међу страдалима било је више од 20.000 деце.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи