Читај ми!

Скопље, докази за прислушкивања у Тужилаштву

Лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев доставио је Јавном тужилаштву доказе за више од 100.000 незаконито прислушкиваних разговора преточених у транскрипте.

Радио Слободна Европа на македонском језику пренео је да је Зоран Заев рекао да достављени материјали доказују да су случајеви "Пуч" и "Пoдмићивање" монтирани, јавља Танјуг.

"Нема доказа да смо ми вршили насиље на представнике највиших државних органа, у конкретном слуцају на премијера Николу Груевског, нити постоји шпијунажа. Напротив, постоји насиље против Уставног поретка Македоније од премијера, директора Дирекције за државну безбедност и неколицине људи око њих", навео је Заев.

Обраћајући испред зграде Јавног тужилаштва након достављања доказа, Заев је рекао да је поред транскрипта прислушкиваних разговора, доставио доказе и 18.000 контролисаних СМС порука и више од 12.000 различитих телефонских бројева у транскриптима.

Лидер СДСМ-а је позвао Тужилаштво да одмах после прегледања доказа затвори поступак "Пуч" и да прекине кривични прогон њега и његових сарадника, а по налогу премијера Груевског.

Истакао је и да има материјалне доказе за конкретне операторе који су спроводили систем прислушкивања, телефонске бројеве који су били прислушкивани, псеудониме и кориснике тих бројева.

Доставио је, како је рекао, и доказе из система за контролу комуникација у власништву МУП-а који се зове репродукција, а односе се на садржину телефонских разговора.

Ради се о, како је објаснио, танскрипцији телефонских разговора опозиционара, новинара, невладиних организација, интелектуалаца, али и грађана који су критички настројени према власти.

Заев је рекао да је Тужилаштву достављено и 385 аудио-снимака разговора које је опозиција до сада објавила на својим прес-конференцијама, као и 13 разговора који до сада нису објављени.

"Докази које смо доставили за случај 'подмићивање' потврђују да нема подмићивања и исплате било каквих новчаних средстава већ да се ради о намештању подмићивања што је и пријављено пред надлежним општинским и правосудним органима, подношењем кривичне пријаве од стране СДСМ-а", рекао је Заев.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи