Јуратовић: Молим за опрост и разумевање

Посланик Социјалдемократске партије Немачке Јосип Јуратовић изразио је жаљење што је дошло до неспоразума због његових изјава и објашњава да не жели да оспори право гласа мањинским заједницама у Хрватској, али и оценио да Србија чини много на свом путу европских интеграција под страшно тешким условима.

Јосип Јуратовић је објаснио како је мишљења да људи који не живе у Хрватској не би требало да одлучују како ће грађани те земље и под којим условима у њој живети, и нагласио на тиме није оспорио Србима нити било којој мањини право на изборе у Хрватској, преноси Танјуг.

Према његовим речима, подразумева се да сви грађани Хрватске који тамо живе или само привремено бораве у иностранству имају право гласа.

"Ја сам мишљења да је потпуно нормално да мањине буду посланици и чланови владе, што је у Хрватској и у Србији чињеница. То је знак за зрело грађанско демократско друштво", поручио је Јуратовић наглашавајући да је суверени заступник изборне једнице Хајлборн у немачком Бундестагу и да су његове изјаве лични ставови, а не странке којој припада, нити владе Републике Немачке.

Упитан да ли планира да се извини за изјаве посебно министру Александру Вулину, он је рекао "да се не слаже с политичким изјавама господина Вулина у вези са српско-хрватским односима", али да је, када се ради о неспоразумима, увек спреман на дијалог.

"Ако дођем до закључка да сам погрешио, спреман сам да се и јавно извиним. Сигурно је реч идиот неприкладна и никако с тим нисам хтео да увредим политичку елиту у Србији. Али молим за опрост и разумевање што се мени и мени сличнима у Хрватској и у Србији, те на подручју региона Западног Балкана, у дугогодишњој исцрпној борби за мир и разумевање међу народима, од таквих инцидената као што су у вези са Шешељевом расистичком реториком, а на другој страни о ћириличним таблама у Вуковару, може десити да на тренутак пукне филм", рекао је члан Спољнополитичког одбора немачког Бундестага.

Јуратовић је додао да Србија чини много на свом путу европских интеграција под страшно тешким условима.

"И ја сам управо са колегама из владајућих странака неуморно ангажован да се Србији што боље олакша пут ка европским интеграцијама. Хрватска, као нова чланица ЕУ, може тај пут Србије ка Унији да олакша. И зато је мени лично битна позитивна клима између две земље која ће осигурати, мир, стабилност и просперитет грађана обе земаље и целокупног региона", поручио је немачки посланик.

Упитан да ли постоје стално нови услови који се постављају Србији на путу у ЕУ, Јуратовић је истакао да су то само спекулације и да, што се Бундестага тиче, постоји јасан став са којим поглављима и под којим условима се могу отворити преговори о првим поглављима.

"Међутим, ја сам такође мишљења да многе реформе Србија може и мора да спроводи ради себе, а не ради ЕУ, како би могла боље институционално да функционише и створи оквире за бољу будућност. Уз помоћ мојих колега из немачког Бундестага, те многобројних немачких и европских организација и иницијатива у Србији лично ћу се и даље залагати да се српској влади, а поготово српским грађанима помогне да што при уђу у породицу ЕУ где им је и већ одавно место", нагласио је Јуратовић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи