СДСМ наставља да "бомбардује" Груевског

У Охриду су јавности представљени нови записи незаконито прислушкиваних телефонских разговора који дискредитују премијера Николу Груевског и његове сараднике.

На двадесетпрвој у низу конференција за новинаре, четвртој ван Скопља, представљен је разговор шефа кабинета премијера Мартина Протуђера и уредника Сител-а Драгана Павловића Латаса који наводно доказују да се и у Охриду власт поигравала са људских судбинама намештањем разних афера које су се повлачиле по медијима, преноси Танјуг.

Председник Општинског одбора СДСМ-а у Охриду Томислав Тунтев је као пример навео скандал који је подметнут директору једне средње школе тако што је усликан са средњошколкама и шампањецем, пренели су македонски медији.

Друг запис се односио на разговор Протуђера и министра за транспотр и везе Милета Јанакисеког о незаинтересованости власти за историјска наслеђа попут Студенчишког блата.

О наводним изборним злоупотребама и изборном криминалу је представљено чак 11 аудио записа између више представника власти, а обелодањен је и део комуникације СМС порукама између министарке полиције Горадане Јанкулоске и Протуђера.

Након конференције за новинаре одржана је протестна шетња.

Лидер опозиционе СДСМ Зоран Заев је почетком фебруара почео јавности да представаља серију материјала, тзв "бомби" која се односи на незаконита прислушкивања.

Према његовим тврдњама, током последње четири године у Македонији су премијер Никола Груевски и директор Државне безбедности Сашо Мијалковски незаконито прислушкивали више од 20.000 грађана, преко 100 новинара, као и неке стране дипломате.

У Бриселу без договора  

Други сусрет представника владајуће ВМРО-ДПМНЕ и опозиционе СДСМ, уз посредовање тројице чланова Европског парламента, поново је завршен без конкретних резултата, али је договорено да дијалог буде настављен, пренели су македонски медији.

Како је било најављено детаљи разговора двеју супротстављених страна нису обелодањени, а у заједничком саопштењу европских посредника Едварда Кукана, Ричарда Ховита и Иве Вајгела се наводи да је договорен поновни сусрет. Није, међуитм, прецизирано где и када ће тај сусрет бити одржан.

"Учесници су се сагласили да дијалог треба наставити", наводи се у саопштењу.

Чланови делегације ВМРО-ДПМНЕ су били министар спољних послова Никола Попоски, министар здравља Никола Тодоров и посланик Илија Димовски, а СДСМ-а Радмила Шекеринска, Реата Треневска и Виктор Габер.

Иначе, и крајем прошлог месеца и јуче представници двеју странака су за преговарачки сто сели са крајње супротстављеним ставовима о начину изласка из политичке кризе.

СДСМ, наиме, тражи формирање прелазне владе која би затим организовала изборе, док ВМРО-ДПМНЕ каже да је спремна да преговара о свим политичким решењима али никако и о прелазној влади.

Европосланици Вајгл, Кукан и Ховит покушавају да приближе ставове македонске позиције и опозиције иако је и њихов први сусрет завршен без резултата, осим констатације да дијалог треба наставити.

У међувремену је потврђено да ће о политичкој кризи у Македонији разговарати и министри Европске уније на састанку који је заказан за 21. април. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи