Читај ми!

Хрватска жели да заштити пашку чипку и брачки камен

Хрватски европарламентарац Тонино Пицула предложио је да се заштити географско порекло и непољопривредних производа, попут пашке чипке и брачког камена, након што је пршута са Крка заштићена на заједничком тржишту Европске уније.

Тонино Пицула је оценио да је заштита пршуте са Крка путоказ за све мале произвођаче у Хрватској, јер упркос неоспорном квалитету и изворном географском пореклу, без адекватне заштите својих производа они нису у могућности да равноправно учествују на заједничком европском тржишту, преноси Танјуг.

Током излагања на пленарном заседању Европског парламенту у Бриселу упозорио је да су постојећим системом заштите изостављени сви европски произвођачи непољопривредних производа.

"Пашка чипка или брачки камен и клесарство само су неки од производа који заслужују бољу заштиту, јер су заштићени само на регионалном или националном нивоу правним оквирима неусклађеним између држава чланица.

Произвођачи ових производа због тога сносе значајну материјалну штету, упозорава Пицула.

Истиче и да би се проширењем ознаке заштите географског порекла на непољопривредне производе повећала њихова препознатљивост и продаја, али и заштитили потрошачи транспарентнијим информисањем о производима које купују.

Крчка пршута први је хрватски производ чији је назив регистрован и заштићен на заједничком тржишту ЕУ, а процес заштите почео је у априлу 2010. године.

У процедури за регистрацију заштићене ознаке изворности назива су и "Екстра девичанско маслиново уље Црес", "Неретванска мандарина" и "Огулински кисели купус".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи