Читај ми!

Вујановић не иде у Москву, руски амбасадор "изненађен"

Руски амбасадор у Црној Гори Андреј Нестеренко рекао је да је председник те земље Филип Вујановић прво потврдио да ће доћи на прославу 70 година од победе над фашизмом у Москви, а да је након састанка координационог одбора за обележавање јубилеја донета другачија одлука којом је, каже, "веома изненађен".

Нестеренко је у разговору за подгорички Дан истакао да не зна за пример у пракси међународних односа да шеф државе донесе одлуку која се ставља на његов званични формулар, а затим ту одлуку преиспитује група функционера, преноси Танјуг.

Руски амбасадор је додао да се поставља питање како се могу на таквим принципима градити билатерални односи на највишем нивоу,

Коментаришући Вујановићеву одлуку, руски дипломата каже да је њом "веома изненађен" и наглашава да ова одлука може да доведе у питање искреност изјава о томе да се поштује историја заједничке борбе двеју земаља против фашизма, која се током више деценија слави у Москви.

Иначе, одлука да Вујановић не прихвати позив Русије и 9. маја у Москви не присуствује обележавању великог јубилеја изазвала је бурне реакције и оштро поделила политичку сцену и лаичку јавност у Црној Гори.

Питање је да ли је то, како једни мисле, недопустив гест омаловажавања сопствене државе, али и улоге Совјетског Савеза у сламању фашизма у Другом светском рату, или је заправо реч о стратешки важном, прагматичном потезу који ће погурати Црну Гору у евроатлантским интеграцијама и убрзати њен пријем у НАТО, наводи Радио Слободна Европа.

Деветог маја, уместо у Москви, Вујановић ће учествовати у обележавању јубиларне годишњице победе над фашизмом у Подгорици, где ће бити један од говорника на централној манифестацији, и на тај начин ће се придружити одлуци готово свих шефова европских држава који су одбили да увеличају московску свечаност у тренутку када су на снази санкције ЕУ према Русији због њене наводне умешаности у украјински сукоб.

Вујановићев кабинет: Обележавање јубилеја у Црној Гори

Не би било природно да председник Црне Горе игнорише прославу годишњице победе над фашизмом у својој земљи, а да присуствује паради у Москви и свако добронамеран ће то схватити на прави начин, оцењено је из кабинета црногорског председника Филипа Вујановића.

Коментаришући оцене у јавности поводом одлуке Координационог одбора да Вујановић остане у Подгорици и буде учесник и говорник на свечаности обележавања 70-годишњице победе над фашизмом, 9. маја, из његовог кабинета наводе да је Црна Гора изборила своју слободу и дала у односу на своју величину величанствен допринос.

Црна Гора, како се поручује, у континуитету и доследно исказује високо поштовање за грандиозан допринос Совјетског Савеза, а тиме и Руске Федерације, у борби против фашизма у Другом светском рату, преноси портал Радио-телевизије Црне Горе.

"Савез удружења бораца НОР-а и антифашиста Црне Горе, полазећи од важности и вредности обележавања 70-годишњице победе над фашизмом, предложио је да се овај велики јубилеј обележи у Црној Гори. Овај предлог председнику државе подржала је Влада Црне Горе и формирала Координациони одбор на челу са председником Црне Горе", наведено је у реаговању.

На седници Координационог одбора било је сасвим природно, поштујући величину и значај обележавања годишњице победе над фашизмом да Вујановић "учествује и говори на овој великој манифестацији".

Како је наведено, "уз несумњиво високо уважавање снаге и величине учешћа Русије у победи над фашизмом и поштовање и дивљење жртвама, које је председник Црне Горе исказао својим присуством у Москви на обележавању 65. годишњице победе над фашизмом, и сво поштовање традиционалних веза између наших народа и земаља, не би било природно да председник Црне Горе игнорише прославу у својој земљи, а да присуствује паради у Москви".

Вујановићев кабинет изражава уверење да ће свако добронамеран то разумети на прави начин.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи