Нова "бомба", Груевски амнестирао албанске злочинце?

Лидер најутицајнијег опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев тврди да се премијер Никола Груевски заједно са лидером коалиционе ДУИ Алијем Ахметијем договорио о доношењу закона о амнестији хашких случајева из 2001.

Зоран Заев је на конференцији за новинаре објавио да је Никола Груевски лично са Алијем Ахметијем уговорио затварање хашких случајева амнестијом, и лично наредио да се читав тај поступак пребаци на парламент, пошто нова влада у то време још није била формирана, јавља Танјуг.

Како су пренели македонски медији, Заев је рекао да је Груевски, "не трепнувши", најнезахвалнију улогу у вези са "амнестијом ратних злочинаца из редова Албанаца" доделио посланичкој групи ВМРО-ДПМНЕ у циљу да у парламент унесе, а потом и изгласа, такво законско решење.

Лидер СДСМ-а је нагласио да је објављивањем још једне "бомбе" о нелегалном прислушкивању у режији Груевског "скинута још једна премијерова маска – маска" великог патриоте.

"Чућете какав је политички преварант и манипулатор Никола Груевски, који је спреман да учини све само да остане на власти", рекао је Заев.

Није битна националност и политичка оријентација, истакао је лидер СДС-а, већ како подићи политичку свест да би се ставила тачка на зло.

"Груевског не интересују македонски национални интереси, нити закони, нити сарадници, од министара до посланика. Он је спреман да их у политичкој трговини све баци у ватру", навео је Заев.

Иначе, у једном од аудио-записа нелегално сниманих разговора које је Заев представио, јесте и снимак када је Груевски шефици посланичке групе ВМРО-ДПМНЕ Силвани Боневој давао инструкције како треба да буде написан закон, рекавши да сматра да ће влада притом морати да се изјасни "округло па на ћоше".

Груевски је Боневој, према запису, рекао да је та ствар договорена са Алијем Ахметијем, за кога је рекао да је задовољан јер је то "друга одбрана Албанца, после оне из Крушевске републике од пре 108 година".

Заев је навео да је Груевски у договоре о стратегији доношења закона и о потребном законском тумачењу укључио министарку полиције Гордану Јанкулоску, Трајка Вељаноског, Зорана Ставреског, Силвану Боневу, Силвану Бришковску Бошковску, Кирила Божиновског и друге.

Заев је рекао да је отпор новом закону пружао бивши министар правде Михајло Маневски, који је одбијао да потпише да је сагласан са тим актом.

Према делу објављених снимака, могло се чути и да су Јанкулоска и Ставрески разговарали како да ескивирају заседање парламента, пренели су медији.

Лидер СДСМ-а је рекао и да током предстојећих ускршњих празника неће бити објављивани нови докази о "незаконитим и криминалним" радњама садашње власт.

СДСМ је почетком фебруара почео да представаља јавности серију материјала, такозваних "бомби", која се односи на незаконита прислушкивања, која је, према његовим тврдњама, организовао премијер Груевски.

Према његовим наводима, током последње четири године у Македонији премијер Никола Груевски и директор Државне безбедности Сашо Мијалковски незаконито су прислушкивали више од 20.000 грађана, преко 100 новинара, неке стране дипломате, па и верске поглаваре.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи