Аустријски канцелар: ЕУ мора да буде флексибилнија

Аустријски канцелар Вернер Фајман затражио је, поводом кризе у Грчкој, од те земље, министара финансија ЕУ и европских финансијских институције да постигну консензус. Оценио је да Унија не сме "за све да тражи одобрење тржишта" и мора да буде флексибилнија.

Вернер Фајман је рекао за сутрашњи интервју бечком дневнику "Естерајх". да Грци морају да се покрену, али и министри финансија и европске финансијске институције".

"Ми у Европи нећемо дозволити да се наш финансијски свет који је често, за разлику од нас политичара, међународно савршено умрежен, распарча. Морамо бити флексибилнији и понекад земљама дозволити да се не придржавају критеријума из Мастрихта, ако могу уверљиво да покажу да им је новац, на пример, хитно потребан за инвестиције у будућности", подвукао је Фајман.

Уверен је у савладавање кризе, али и упозорава да ће "често бити великих ризика и да ће будућност Грчке још неки пут бити на ивици".

Грчка влада Алексиса Ципраса, како сматра његов аустријски колега, је потценила проблем.

"Влада је засигурно по питању њене професионалности још увек у процесу учења. Она је превише обећала и можда и сама веровала да може све да испуни", оценио је Фајман и додао да ће, уколико министар финансија Немачке Волфганг Шојбле жели да докаже да је велики професионалац, а да у грчкој влади седе почетници, у томе и успети.

"Само не могу у томе да препознам велики смисао. То не решава нимало проблеме ЕУ и грађана у Грчкој", поручио је он члану немачке владе.

Фајман је рекао да не постоји разлог за славље зато што је нека земља тако добра када истовремено јужној Европи прети хуманитарна катастрофа.

"Заједничка Европа живи од тога да сусед не гладује", закључио је шеф аустријске владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи