Читај ми!

Словенија, министарка због плагијата поднела оставку

Министарка за образовање Клавдија Меркеж није дочекала ни своје прво заседање владе, а већ је поднела оставку због доказа да је плагирала свој магистарски рад, преносе словеначки медији.

Само два дана по ступању на дужност, министарка за образовање Клавдија Меркеж је поднела оставку, што јр премијер Миро Церар оценио недопустивим.

"Нисам очекивао да ћу бити суочен са таквом ситуацијом пошто сам током провере и за време разговора добио уверавања да није било никаквих спорних поступака", рекао је и признао да и он сноси објективну одговорност.

Меркежова је на министарску функцију дошла из посланичке лупе, а по Цераровој оцени скоро је сигурно да неће моћи да остане у посланичкој групи СМЦ-а.

Она сама је рекла да ће још размислити да ли ће се вратити у Скупштину, мада се незванично сазнаје да је и на посланичку функцију поднела оставку, преноси Танјуг.

Медији су прво упозорили да на интернет страници Скупштине недостаје податак о њеном последњем запослењу пре ступања на посланичку функцију, као и потврда о раду у предузећу РМ Вук које је специјализовано за индустријске пројекте где је била шеф образовања и пројеката.

Могуће је да Меркежову чека и одузимање магистарског звања. Сенат крањског Факултета за државне и европске функције ће на данашњем заседању одлучивати да ли су испуњени формални услови за започињање поступка о одузимању звања.

Декан Матеј Авбељ је рекао да су специјални програмом за откривање плагијата утврдили да се њен магистарски рад у 37 одсто текста поклапа са дипломским радом Јернеја Ладинка.

Коалициони партнери ДеСУС и СД су по оставци Маркежове упозорили на кадровске проблеме владе која ће највероватије остати и без министра одбране Јанка Вебера.

Меркежова је четврта чланица Церарове владе која је поднела оставку. Око месец дана по именовању, владу су напустила два министра - министар привреде Јоже Петрович и министарка за развој и кохезију Виолета Булц.

Петрович је поднео оставку због тврдњи о картелским споразумима, док је Булцова поднела оставку пошто је била именована за европску комесарку за саобраћај.

Министарка за образовање Станка Сетникар Цанкар је поднела оставку 6. марта после објављивања да је 2003. године на име хонорара зарадила више од 600.000 евра.

Клавдија Маркеж, чије именовање је скупштина потврдила у петак 27. марта ће остати забележена као друга по реду министарка са најкраћим мандатом иза некадашњег министра за саобраћај Игора Махера који је на том положају био тачно два дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи