Читај ми!

Нишани: Црна Гора велики пријатељ Албаније

Албански председник Бујар Нишан изјавио је да за Албанце Црна Гора није само суседна већ и пријатељска земља, с којом званична Тирана дели заједничке циљеве и вредности.

Бујар Нишани, који борави у дводневној посети Црној Гори, састао се са црногорским председником Филипом Вујановићем и током разговора двојица председника су оценила да између Tиране и Подгорице нема отворених питања, јавља Танјуг.

Вујановић је рекао да Нишанијеву посету Црној Гори доживљава као потврду блиског, пријатељског и добросуседског односа и да између две државе нема отворених питања.

Како је рекао, постоји отворени простор за сарадњу у многим областима, посебно у области економије.

"Разговарали смо о сарадњи у области интеграционих процеса. Црна Гора, која је у процесу преговора о приступању Европској унији, спремна је да своја искуства подели с Албанијом. С друге стране, Албанија подржава НАТО интеграцију Црне Горе, што је за нас посебно важно, јер је Албанија члан НАТО и наш сусед", истакао је Вујановић.

Тема разговора била је и сарадња у области инфраструктуре, па је током разговора најављено да ће пут Плав–Подгорица, који делом пролази кроз албанску територију, бити завршен до краја 2016. године.

Двојица званичника нагласила су да обе државе треба да подрже у регионалном смислу два велика пројекта, јадранско–јонски пут и јадранско–јонски гасовод.

Нишани је такође поручио да између две државе постоји добра основа за даљи развој.

"За нас Албанце Црна Гора није само суседна земља, већ и пријатељска, с којом делимо заједничке циљеве и вредности", указао је Нишани који је похвалио пут Црне Горе када је реч о европским интеграцији.

Нишани је додао и да Албанија подржава учлањење Црне Горе у НАТО оценивши да ће то повећати стабилност у региону.

Албански председник се осврнуо и на статус Албанаца у Црној Гори, рекавши да се Албанци у Црној Гори осећају добро представљеним.

"Устав Црне Горе. Поштује се право својине, као и право школовања на албанском језику и употреба националних симбола", рекао је Нишани.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи