Читај ми!

УСКОК: У случају "Патриа" није примљен мито

Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала Хрватске (УСКОК) саопштила је да истрагом није утврђено да су службене или одговорне особе у Хрватској тражиле или примиле мито приликом продаје оклопних возила Хрватској 2007. године, у случају "Патриа".

Фински суд у понедељак је неправоснажно осудио на условне затворске казне и глобу од 297.000 евра двојицу менаџера финске компаније "Патриа" због давања мита приликом продаје оклопних возила Хрватској, преноси Бета.

Хрватски медији преносе да су према оптужници, Патријини менаџери преко посредника добили око 1,6 милиона евра којима су наводно подмитили тадашњег хрватског председника Стјепана Месића и директора фабрике "Ђуро Ђаковић" Бартола Јерковића.

Њих двојица су у више наврата оповргнули те тврдње, а Месић је и данас поновио исто.

"Нема ни једног разлога да ме овде за било шта терете. Али има гадова у Хрватској који би хтели мене да умоче, само морају знати да до њихове и до моје смрти то неће дочекати, рекао је Месић за Хрватску телевизију.

УСКОК је у саопштењу објављеном на интерет страницама утврдио да нису прибављени подаци, чињенице и докази из којих би "произлазила основана сумња да су службене или одговорне особе у Хрватској захтевале или примиле мито у вези пословног односа с финском фирмом 'Патриа'", нити да би у куповини оклопних возила на било који начин давана предност наведеној фирми у односу на аустријску "Штајер".

Хрватска је уговор о куповини Патријиних оклопних возила потписала 2007. године када је уговорено 84, а после још 42 возила.

У међународној корупционашкој афери, у Словенији је осуђен бивши премијер Јанез Јанша на две године затвора и новчану казну од 37.000 евра за примање мита за склапање уговора с Финцима о набавци 136 борбених оклопних возила за словеначку војску, вредног 278 милиона евра.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару