Ципрас: Дужничка криза еврозоне погађа целу Европу

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је, током прве званичне посете Кипру од када је преузео функцију председника владе, да је дужничка криза еврозоне криза која погађа читав континент.

"Европа је у кризи, а не само Грчка и Кипар. Из тог разлога, Европа мора донети храбре одлуке како би вратила на снагу агенду за подстицање раста", изјавио је Ципрас током посете Кипру, традиционалном савезнику Атине, пренео је Фран прес.

Према Ципрасовим речима, крајње је време да се стави тачка на актуелни систем надзора презадужених држава, у склопу ког економисти из такозване "тројке" међународних кредитора израђују редовне ревизије о поштовању услова које морају носити позитивну оцену како би финансијска средства из кредита била ослобођена.

"Прихваћено је да овај механизам нема законски институционални статус на европском нивоу", рекао је Ципрас.

Грчки премијер, такође, поручује да неће тражити помоћ од Русије већ ће покушати да постигне нови споразум о дугу са европским партнерима.

"Водимо преговоре са партнерима у Европи и са онима који су нам позајмили новац. Имамо обавезе према њима. Тренутно нема других опција на столу", рекао је Ципрас новинарима у Никозији, додајући да не тражи нове кредиторе.

У заједничком саопштењу грчког премијера Ципраса и кипарског председника Никоса Анастасијадеса после састанка у Никозији, указано је да је решацвање питања Кипра "камен темељац" у односима Грчке и Турске и консолидације стабилности у региону.

Ципрас је истакао да, иако економска криза оптерећује Грчку и Кипар, они остају два значајна стуба стабилности, пренела је грчка новинска агенција АНА.

Он је рекао да Грчка и Кипар нису само две мале земље Европске уније и еврозоне него да су стубови мира и стабилности у југоисточној Европи.

Ципрас је нагласио да није случајност што је његова прва званична посета иностранству управо Кипар са којим Грчка не само да има историјске везе него дели и заједничку будућност.

Он је рекао да постоји висок ниво сарадње и координације у проналажењу решења за питање Кипра, које, како је рекао, треба да буде одрживо и праведно.

Кипарски председник је рекао да је Ципрасова посета доказ заинтересованости и подршке Грчке и да су разговори потврдили опредељеност за проналажење решења за питање Кипра које ће бити засновано на европским принципима и вредностима и очувању људских права.

Како наводи француска агенција, планирано је да Ципрас сутра отпутује у Италију, а у среду у Француску, у склопу настојања да задобије што више савезника за обнављање преговора о грчком дугу од 240 милијарди евра.

У међувремену, немачки министар финансија Волфганг шојбле изјавио је како се Берлину не свиђа блискост нове грчке владе с Русијом и истакао како Москва за Атину не представља праву замену за помоћ од ЕУ.

Нова влада Грчке је у првом тренутку довела у питање консензус ЕУ око економских санкција Русији, а Москва је саопштила како би размотрила понуду помоћи Грчкој уколико би је Атина тражила, преноси Ројтерс.

Шојбле истиче како није у интересу Немачке да Русија има економске потешкоће.

"У нашем је интересу да блиско и разумно сарађујемо са Русијом и да Русија доприноси стабилном економском развоју", наглашава Шојбле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи