Читај ми!

Графити мржње у центру Подгорице

У строгом центру Подгорице, преко пута Сахат куле, осванули су графити с увредљивим садржајем према ЛГБТ заједници и албанској националној мањини.

У спорним графитима се позива на убијање припадника ЛГБТ заједнице, док се Албанци поистовећују са ЛГБТ особама, јавља Радио телевизија Црне Горе, преноси Танјуг.

Из ЛГБТТQ центра наводе да су увредљиве графите пријавили полицији, а надлежном тужиоцу је поднета кривична пријава.

"Најоштрије осуђујемо говор мржње путем уличних графита према ЛГБТ заједници, верским и националним мањинама, али и православној цркви, који је у сталном порасту од покретања јавног рада прве ЛГБТ групе у Црној Гори и јавног декларисања прве хомосексуалне особе (Здравка Цимбаљевића)", саопштио је председник Центра Елмир Ђоковић.

Подсетио је да је претходни градоначелник Подгорице Миомир Мугоша, који је имао и хомофобних иступа, игнорисао све иницијативе "ЛГБТ Форума Прогрес" у вези са постојањем и уклањањем друштвено неосвешћених графита.

Према његовим речима, коректно је истаћи и подсетити да локалне власти имају другачији, неравноправан третман према говору мржње.

"Након захтева Амбасаде БиХ у Подгорици брзо су уклоњени, од ранијих градских власти Подгорице и Пљеваља, фашистички и шовинистички графити против муслимана и Бошњака. Графити против ЛГБТ заједнице годинама стоје и опстају, а ЛГБТ организације преко својих активиста се труде да их, колико могу, уклоне или преправе позитивнијим садржајем", наводи Ђоковић.

Председник Центра истиче да је актуелни градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић у више наврата показао приличан сензибилитет за права и слободе ЛГБТ заједнице.

Ђоковић подсећа да је, осим непосредног учешћа на Паради поноса, Стијеповић раније као министар просвете подржао укључивање читавог сета мера у владиној ЛГБТ политици, како би се путем образовања унапредио квалитет живота ЛГБТ особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи