Читај ми!

Колинда Грабар Китаровић: Моје изјаве нису националистичке

Новоизабрана председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић одбацила је коментаре да је њена реторика националистичка.

Колинда Грабар Китаровић одбацила је писање Њујорк тајмса да је позивом на заједништво обновила националистичку реторику из деведесетих година, као и изјаву шефице дипломатије Весне Пусић, да ће као председница морати да промени националистичку реторику у грађанску, преноси Танјуг.

Кад је реч о писању Њујорк тајмса, новоизабрана председница Хрватске рекла је да је "чланак промашио тему" и да је она мислила на заједништво свих грађана, јер је земља дубоко подељена.

"Превише расправљамо о идеолошким, а премало о егзистенцијалним питањима. Земља се налази на рубу банкрота и ми је морамо извући из кризе, а то можемо једино заједно", поручила је Колинда Грабар Китаровић у интервјуу за све три хрватске националне телевизије.

Коментаришући изјаву министарке спољних послова Весне Пусић да ће као председница морати да промени реторику из националистичке у грађанску, одговорила је да јој "није јасно како једна министарка у влади може да шаље изабраној председници поруку на такав начин".

"Међутим, још увек верујем у сарадњу с госпођом Пусић. Желим да сарађујем, ја јој не бих давала никакве лекције нити очекујем икакве лекције. Моја реторика није била националистичка него родољубива. Штавише, желим да и даље унапређујем права мањина у Хрватској и да водим дијалог са свим верским заједницама о друштвеним питањима", рекла је Колинда Грабар Китаровић.

На питање када ће замрзнути чланство у ХДЗ-у, новоизабрана хрватска председница одговорила је да ће то свакако учинити пре инаугурације 18. фебруара, пренела је Хина.

Рекла је и да би волела да премијер Зоран Милановић "схвати да је интерес државе испред било код државног интереса" и да би њих двоје требало да седну и разговарају.

Оценила је и да су Милановићеве изјаве у изборној ноћи да је ХДЗ хајдучија, "застарели говор и плашење народа утварама''.

"То је већ виђено, сетите се деведесетих година, 'странка опасних намера', сетите се свега тога. Он не може вечно свој нерад, неспособност и безосећајност, оправдавати нечим другим и плашити народ утварама. То је премијер који је изјавио да је овај народ гладан, јер нема шта да једе, поручила је Колинда Грабар Китаровић.

Новоизабрана председница Хрватске је поновила да се ХДЗ променио и да се први суочио с коруптивним аферама у својим редовима.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи