Читај ми!

Ко су суседи за Колинду Грабар Китаровић

"Борићу се да права мањина у Хрватској буду још већа, али ништа мање нећу тражити за Хрвате у Србији, Војводини и другим суседним земљама", рекла је прва председница Хрватске.

У никад неизвеснијој изборној трци у региону – Колинда Грабар Китаровић победила је актуелног хрватског председника Иву Јосиповића са око један и по одсто разлике. Нова председница Хрватске била је шеф дипломатије, амбасадор у Америци и помоћник главног секретара НАТО-а за јавну дипломатију.

Поставља се питање шта ће се променити у Хрватској, а шта у њеном односу са другим земљама пошто 19. фебруара Колинда Грабар Китаровић преузме дужност председника. 

Један хрватски град величине Сиска, односно 30.000 гласова пресудило је да једна жена први пут постане председник Хрватске. Освојила је већину у 14 жупанија, двоструко више од Иве Јосиповића. Узела му градове Осијек, Сплит и Задар, а у Загребу, где је очекивао убедљивију подршку, актуелни председник тесно је победио.

Више од 90 одсто грађана у дијаспори глас је дало новој председници, а Србија је једина земља у хрватском комшилуку у којој је Јосиповић добио већу подршку.

После свега, Колинда Грабар Китаровић најављује да ће бити председница свих грађана, а присталице Иве Јосиповића позива да буду један тим.

"Доста је било мојих и његових, и наших и ваших, сви сте ви моји драги моји грађани Хрватске. Идемо заједно, тежак нас посао чека. Ујединимо се, ујединимо своје домољубље, љубав и веру у ову нашу хрватску домовину. Идемо је извести из кризе", рекла је Грабар Китаровић.

Колинда Грабар Китаровић најављује снажно позиционирање Хрватске у ЕУ и НАТО-у, обнављање стратешког партнерства са Немачком и решавање отворених питања са суседима. Међутим, говорећи о правима мањина, направила је први политички гаф издвојивши Војводину из Србије.

"Борићу се за права мањина у Хрватској – да буду још већа, али ништа мање нећу тражити за Хрвате у Србији, Војводини и другим суседним земљама", навела је Грабар Китаровић.

У кратком обраћању, Иво Јосиповић је честитао кандидаткињи ХДЗ-а.

"Имали смо напорну кампању, имали смо сучељавања, имали смо међусобно опонирање, али демократија је победила. Госпођа Грабар Китаровић је победила у демократској утакмици и зато још једном честитам", рекао је Јосиповић.

Професор Иво Банац сматра да ће, попут некадашњаг председника Стјепана Месића, и Колинда Грабар Китаровић преузети ингеренције које нису записане у доста рестриктивном Уставу.

Кохабитација са владом СДП-а биће напета, што ће, каже, довести до парламентарних избора већ у првој половини године. Шта се мења на спољашњем плану?

Аналитичар Иво Банац наглашава да је то ипак победа прозападне оријентације, и хрватске изборе пореди са недавним у Румунији – "где сте имали један врло сличан случај".

"У овој међународној ситуацији где су напетости, посебно у источној Европи, у овом тренутку истакнуте, мислим да је то изузетно значајно", рекао је Банац.

Када је реч о односима Хрватске и Србије, уверен је да нова председница Хрватске неће да учини ништа што би водило међунационалним тензијама.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи