Читај ми!

Прослава Божића у региону

Широм региона православни верници су прославили Божић, а у храмовима су служене божићне литургије.

У Републици Српској јутрос су служене литургије поводом најрадоснијег хришћанског празника. Уочи Божића, у поноћ је у бањалучком Храму Христа спаситеља епископ бањалучки Јефрем предводио литургијско славље, честитајући православним верницима празник рођења Христовог, пренела је Фена.

Епископ Јефрем је подсетио на радост и поруке Божића и потребу да се шире мир, љубав и слога, преноси Танјуг.

У част најрадоснијег православног празника рођења Исуса Христа, јутрос је служна литургија и у Саборној цркви Пресвете Богородице у Сарајеву, пренео је портал Кликс.

Божићну литургију је служио епископ захумско-херцеговачки и приморски владика Григорије, у присуству бројних верника и свештенства Српске православне цркве.

Владика Григорије је истакао да ће добра воља бити у другима, око нас, само ако се ми прво изборимо да добра воља буде у нама. А воља, нагласио је он, долази од речи волети – стога ако не волиш, не можеш ни имати добру вољу.

Вернике је позвао да све што су спремили за празник поделе са својим комшијама, ма које вере да су, подвукавши да су сви људи Божји и деца Божја.

У свих пет епархија Српске православне цркве у Хрватској служене су свечане литургије поводом православног Божића, пренела је Хрватска радио-телевизија.

Централну литургију у Храму Преображења Господњег у Загребу предводио је митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Синоћном богослужењу у препуном загребачком православном храму на Цветном тргу присуствовали су и хрватски председник Иво Јосиповић, председник Хрватског сабора Јосип Леко, премијер Зоран Милановић, представници српске амбасаде у Загребу и председник Српског народног већа Милорад Пуповац.

Митрополит је верницима поручио да кад трагају за миром, истином и љубављу, онда заправо трагају за Христом и да ће пронаћи Христа у свом срцу када год буду чинили добро.

Православни верници су прославили Божић и у Црној Гори.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је јутрос Свету архијерејску литургију у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици и позвао на помирење и праштање.

"Да загрлимо једни друге, да затражимо опроштај једни од других на овај свети дан", поручио је Амфилохије, пренела је РТЦГ.

У Владичанском дому на Цетињу Свету архијерејску литургију служио је и митрополит непризнате Црногорске православне цркве Михаило.

Свештенство и верници две православне цркве у Црној Гори јуче су одвојено налагали бадњаке.

Премијер и председници државе и парламента, Мило Ђукановић, Филип Вујановић и Ранко Кривокапић, честитали су Бадњи дан и Божић свештенству и грађанима.

Православни верници су прославили Божић и у Македонији.

Поглавар канонски непризнате Македонске православне цркве архиепископ Стефан служио је централну литургију у Цркви Светог Климента у Скопљу, пренела је МИА.

У божићној честитки, архиепископ Стефан је поручио верницима да је рођење Христа време за славље међу свим људима и позвао вернике да подрже цркву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи