Главаш се кандидује на изборима

Бранимир Главаш, осуђен на десет година затвора због ратних злочина, који је уточиште нашао у БиХ, не намерава да се одрекне привилегија хрватског парламента, чак је најавио да ће се кандидвати на наредним изборима.

Бивши хрватски генерал Бранимир Главаш, коме је неправоснажно изречена казна од десет година затвора за ратне злочине, наставиће да прима све принадлежности које му следују као посланику у хрватском Сабору, а најавио је и да ће се кандидвати на наредним изборима.

Главаш је побегао у БиХ, која не може да га изручи Хрватској, јер је њен држављанин, али је иако бегунац, најавио да ће се на наредним парламентарним изборима у Хрватској кандидовати на листи за дијаспору како би освојио нови мандат.

"Чак ако и хрватски судови, којима не верујем, донесу правоснажну одлуку о мојој кривици, нема закона који ми може забранити учешће на изборима и ја ћу то право користити", изјавио је Главаш који ће, након што му се на основу правоснажности пресуде одузме мандат, ићи на освајање новог.

У разговору с новинарима "Новог листа" Главаш је изразио уверење да би његова листа освојила бар једно посланичко место и да ће он одредити ко ће уместо њега у Сабор.

Главаш не планира да се одрекне посланичке плате, накнаде за одвојени живот и службеног стана у Загребу за који држава плаћа најам и режије.

"Сваку липу на коју имам право узећу од хрватске државе. Зашто бих се ја одрекао било чега на шта имам право", рекао је Главаш.

Иако део посланика сматра како би Сабор требало да престане са исплаћивањем материјалних трошкова Главашу, који достижу и око 4.000 евра месечно, председник Сабора Лука Бебић сматра да тренутно нема правне основе да се Главашу укину привилегије.

"Ми Главашу не можемо укинути ни плату, ни сва остала примања на која има право, на пример као ратни инвалид. Све је то на основу прописа. Није битно шта ја о томе приватно мислим, битно је шта пише у прописима. Не мислимо да кршимо прописе док су на снази", рекао је Бебић.

Посланици за дијаспору, практично за Хрвате у БиХ, бирају се на посебној листи.

За мандат на листи дијаспоре 2007. године је требало добити нешто мање од 15.000 гласова, па су у Сабор ушла четири посланика од 12 могућих. Ако буде правоснажно осуђен, Главаш неће моћи да уђе у парламент, али ће моћи да пошаље некога са своје листе.

Бранимир Главаш је осуђен на десет година затвора, јер је 1991. командовао и преко посебне јединице спроводио затварања, мучења и ликвидације српских цивила у Осијеку, две у свом седишту, а најмање десет на обали Драве.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи