Керум: Не желим Србе и Црногорце у Сплиту

Сплитски градоначелник Жељко Керум, гостујући у емисији ХРТ-а "Недјељом у два", рекао да не жели Србе и Црногорце у Сплиту, преноси "Национал". СДСС захтева од Владе да реагује изјаве нетолеранције и дискриминације.

Гостујући у емисији "Недјељом у два" Хрватске државне телевизије, градоначелник Сплита Жељко Керум,  изнео је низ увреда на рачун Срба. У интервјуу новинару Александру Станковићу, Керум је рекао да не жели Србе и Црногорце у Сплиту, ни у својој фамилији. Он је против тога и да српски инвеститори послују у Хрватској.

Гостујући у емисији ХРТ-а Керум је рекао како градоначелничко место не види као политику, већ као осећај одговорности и нужду, преноси "Национал" у свом дневном, онлајн, издању.

Иако се за њега од кандидатуре и током избора говорило да је неваспитан и необразован, и да нема шта да ради у политици, Керум је истакао да је одувек желео да буде градоначелник Сплита.

Станковић се дотакао и Керумових аутомобила које је назвао играчкама, на шта је Керум одговорио да је одувек желео да буде богат, "како би могао помоћи другима".

На питање да ли се обогатио препродавајући робу из Каритаса, Керум је одговорио како то није истина.

"Да јесам, не бих био овде, био бих ухапшен. Верујем у нашу државу, у полицију, тако да је то измишљотина", рекао је Керум.

Истакао је како годишње издваја два до три милиона куна за хуманитарне акције. Такође, циљ му је да запосли што више људи у Сплиту, али не доводећи српске инвеститоре.

"Србе не бих доводио. Они нам никада нису ништа добро донели. Ни они ни Црногорци", рекао је сплитски градоначелник.

У свом, све препознатљивијем стилу, дотакао се и новинара, са којима од почетка свог градоначелничког мандата није био у добрим односима.

"У Хрватској су 70 посто новинара Југословени. Они немају своју државу, немају куда да иду, па свашта пишу", рекао је Керум.

Када га је Станковић замолио да му појасни тај закључак, Керум је рекао да је то закључио по њиховим презименима и додао како људе не дели по националности, већ истиче оно што је истина.

"Ја понекад пређем границу, а ваше колеге новинари стално. Не мислим да се мењам због тих лоших људи", рекао је Керум.

Упркос свим проблемима са новинарима, Керум је закључио да га "народ воли све више и више".
Поновио је свој став како не види ништа лоше у запошљавању пријатеља и породице, а на провокације да је необразован, рекао је: "Ко каже да немам образовања? Нисам хтео да упишем факултет, јер сам хтео да зарадим за ауто. Али ако ико поштује образовање, онда сам то ја. Није тачно да сам необразован".

Неколико је пута поновио како он није политичар, али је ипак на крају рекао како се у Хрватској стање поправља откако је Јадранка Косор дошла на чело владе, преноси"Национал".

СДСС захтева реакцију тужилаштва 

Посланици Самосталне демократске српске странке захтеваће од Владе да реагују на изјаве градоначелника Сплита Жељка Керума, да "Србин никад није био, нити ће бити, зет у његовој фамилији", као и да "Срби никад Хрватима нису донели ништа добро", изјавио је потпредседник и посланик СДСС-а Милорад Пуповац.

"Све изречено је довољан разлог да државно тужилаштво реагује у складу са законом", рекао је Пуповац и нагласио да у таквом случају извињење није довољно.

"Било индиректно, било директно, овај исказ заправо шири нетолеранцију, позива на дискриминацију у запошљавању, приликом женидба и удаја и у том смислу изјава господина Керума је нешто чиме би требало да се позабаве надлежне службе", изјавио је Пуповац.

Према његовим речима извињење би требало да изговоре директор телевизије и главни уредници, који су допустили да такав облик говора добије јавност.

Осим СДСС-а на Керумове изјаве реговали су и представници ХДЗ-а у Сплиту, али и посланик Истарског демократског сабора и кандидат за председника државе Дамир Кајин.

Кајин је оценио да је Керум расиста и да га зато треба разрешити с функције,  јер његово јучерашње иступање спада под категорију кривичних дела.

Он очекује реаговање државног тужилаштва јер је, како каже, време да се Хрватска отрезни и почне да кажњава такве расистичке поруке.

Број коментара 108

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи